Protestul sindicalistilor de la "Cartel Alfa" s-a incheiat dupa doua ore, fara incidente, manifestantii intorcandu-se cu spatele la sediul Guvernului, in semn de nemultumire, inainte a parasi Piata Victoriei.

Sindicalistii au incheiat actiunea de protest de marti pe melodia "Romania, trezeste-te", iar ultimul gest, inainte de a parasi Piata Victoriei, a fost de a se intoarce cu spatele la cladirea Guvernului. Acestia au atentionat ca se vor intoarce sa protesteze daca Guvernul nu modifica Legea dialogului social, asa cum a promis.

Protestul s-a incheiat fara incidente, iar sindicalistii au plecat spre autocarele parcate pe Soseaua Kiseleff, ei fiind insotiti de jandarmi. In timpul protestului, mai multe echipaje de jandarmi, pompieri si ambulante SMURD au stationat in apropierea Pietei Victoria, iar politisti de la Brigada Rutiera au dirijat traficul in zona, scrie MEDIAFAX.

Protestatarii, veniti din toate judetele tarii, au scandat in timpul mitingului "Hotii", "Jos cu mincinosii" si au cantat "Desteapta-te, romane". Acestia au afisat bannere pe care scria: "Nu umilintei salariale. Stop abuzului", "Nu ne mai umiliti! Ajunge!", "Vrem munca decenta".

Sindicalistii au cerut ca, pana in 17 octombrie, comisiile de munca din Parlament sa intocmeasca un raport privind modificarea Legii dialogului social, iar documentul sa fie discutat in prima sedinta de plen. Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spunea ca la protestul de la Guvern vor participa aproximativ 5.000 de sindicalisti. El preciza ca orice persoana nemultumita de conditiile de munca se poate alatura actiunii.

Protestul sindicalistilor "Cartel Alfa" a inceput in 29 septembrie, cu pichetarea zilnica a Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice.

Sindicalistii solicita sa se faca urgent patru schimbari in Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativitatii si a modului de aplicare universala a contractului colectiv de munca, introducerea contractului colectiv de munca unic la nivel national, pana la dezvoltarea contractelor colectiv de munca sectoriale, dreptul la conflict de munca si protejarea minimala a reprezentantilor sindicali, astfel incat sa fie permis dialogul social, precum si realizarea unor relatii de munca negociabile pentru salariati, "nu transformarea lor in sclavi moderni".

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Actiunile de protest se desfasoara sub sloganul "Dreptul de a negocia nu se negociaza! Ponta, respecta angajamentul si modifica Legea dialogului social!".

Liderul "Cartel Alfa" a aratat, in 24 septembrie, ca la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptata la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, efectele pentru salariati sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, mai putin de 30 la suta dintre salariati mai sunt astazi acoperiti de un contract colectiv de munca.

El a precizat ca, din cauza faptului ca un contract colectiv de munca nu se poate negocia pentru unitati care au mai putin de 21 de salariati, peste 1,2 milioane de salariati, adica un sfert din totalul angajatilor romani, nu au dreptul de a fi reprezentati, in conditiile in care un contract de sector sau national nu mai este posibil.

Citeste si:
Taximetriștii din București au ieșit la protest. „Nu vă mai bateți...
Taximetriștii din București...

Hossu a subliniat ca toate aceste lucruri inseamna de fapt "precarizarea locurilor de munca", crearea unor conditii inumane de munca, salarii mentinute la nivel foarte scazut, evaziune fiscala si contributii fiscale platite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra starii de sanatate a angajatilor.

"Desi in 2011, USL, deci si premierul Victor Ponta, au semnat cu confederatiile patronale si sindicale ca imediat ce vor ajunge la putere vor face modificari la Legea dialogului social, desi exista o declaratie a primului ministru din 2013 ca va modifica aceasta lege, desi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezolutie prin care se angaja sa faca acest lucru, Guvernul nu a reusit sa faca nicio modificare, desi tot Guvernul a aratat ca, daca vrea, poate modifica orice lege in doua saptamani", a mai spus presedintele "Cartel Alfa", facand referire la reducerea CAS si la ordonanta care a permis migratia alesilor locali.

Citeste si:
Sindicaliștii din Educație, întâlnire cu premierul Ciucă. Anunță...
Sindicaliștii din Educație,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.