Social 14 August 2014 15:11
Investigatii arheologice pentru gasirea si recuperarea ramasitelor pamantesti ale fratilor Toader si Avisalon Susman, care au facut parte dintr-un grup de rezistenta anticomunista si au fost ucisi de Securitate in 1958, se vor desfasura, incepand de luni, in satul clujean Tranisu.

Potrivit unui comunicat de presa trasmis, joi, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), institutia, in parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizeaza, de luni, investigatii arheologice in satul Tranisu, comuna Poieni, judetul Cluj, transmite MEDIAFAX.

"Scopul operatiunii consta in reluarea si continuarea cercetarilor pentru descoperirea si deshumarea ramasitelor pamantesti ale lui Toader si Avisalon Susman, ucisi de Securitate in 2 februarie 1958. Investigatiile privitoare la descoperirea locului unde au fost ingropate ramasitele pamantesti ale fratilor Susman au inceput inca din vara anului 2010, dar nu s-a descoperit nimic. Actiunile au fost reluate in 2013, iar in baza unor noi marturii s-a stabilit o noua presupusa locatie a mormantului", se arata in documentul citat.

Toader si Avisalon Susman s-au nascut in satul Rachitele, judetul Cluj, intr-o familie considerata una dintre cele mai instarite din zona Huedinului.

"Pana in 1945, Teodor Susman, tatal celor doi, detinuse functia de primar in Rachitele. Dupa constituirea structurilor comuniste locale, Susman a fost considerat dusman de clasa. Primele represalii au constat in inlaturarea sa din functia de primar, in 1945, pentru ca apoi sa urmeze alte abuzuri de care nu au fost straini si cativa consateni care, din oportunism si dorinta de parvenire, au devenit instrumente ale noului regim politic", sustin reprezentantii Institutului.

Potrivit sursei citate, o consecinta a actiunilor comunistilor a fost radicalizarea atitudinii lui Teodor Susman fata de puterea instalata in acea perioada, astfel incat, in august 1948, Securitatea a incercat sa il aresteze impreuna cu cativa apropiati, insa multi dintre cei vizati au reusit sa fuga si sa se ascunda.

Citeste si:
Otilia Bilionera are probleme grave de sănătate! Fosta Faimoasă nu...
Otilia Bilionera are probleme...

"De atunci se poate vorbi de constituirea unui grup armat de rezistenta anticomunista, condus de Teodor Susman, care in anii urmatori a activat in zona Muntilor Vladeasa din Apuseni. Grupul a fost alcatuit din mai multe persoane, intre care si trei dintre copiii lui, Traian, arestat in 16 decembrie 1948, Toader si Avisalon. Teodor Susman a fost ucis de Securitate in 15 decembrie 1951, iar ultimii rezistenti din cadrul grupului au fost cei doi fii ai sai, Toader si Avisalon, ucisi la 2 februarie 1958, in satul Tranisu, unde erau adapostiti in gospodaria unui localnic", se arata in comunicatul IICCMER.

Cadavrele lui Toader si Avisalon Susman au fost recuperate, au fost expuse timp de cateva zile langa gospodaria respectiva, dupa care au fost ingropate intr-o groapa comuna, sapata de soldati intr-o padurice aflata in apropiere.

Citeste si:
India: Câinii vagabonzi mănâncă rămășițele morților de Covid-19
Scene de neimaginat în India!...

"Nicio autoritate a administratiei locale nu a eliberat pana in prezent certificate de deces, cei doi fiind considerati din punct de vedere legal ca persoane disparute, insa in viata. In cazul in care mormantul va fi descoperit, IICCMER va sesiza Parchetul Militar", afirma reprezentantii Institutului.

IICCMER este o structura guvernamentala infiintata in 2005 si aflata in coordonarea primului ministru, avand rolul de gestionare si analizare din punct de vedere stiintific a perioadei totalitare si a consecintelor sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.