Social 11 Iulie 2014 16:15
Universitatea Bucuresti cere MEN rediscutarea modificarilor la Legea educatiei, criticand prevederile legate, intre altele, de durata mandatului de rector si de formula de reorganizare a invatamantului postliceal, dar si pe cea care "creeaza premisele eliminarii incompatibilitatilor".

Universitatea din Bucuresti (UB) isi reafirma misiunea de a contribui la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania si, in acest sens, isi exprima contrarietatea privind faptul ca nu a fost consultata nici in privinta elaborarii OUG 49/2014, nici in privinta redactarii comunicatului referitor la aceasta ordonanta din partea Consiliului National al Rectorilor, organism care se pozitioneaza in calitatea de "reprezentant al mediului universitar".

"Avem tot dreptul sa ne intrebam daca cele circa 3.000 de cadre didactice titulare si asociate din comunitatea academica a Universitatii din Bucuresti sunt considerate un segment irelevant al mediului universitar romanesc. Consideram nedemocratica si daunatoare sistemului de invatamant modificarea masiva si repetata a Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonanta de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti", se arata in comunicatul transmis agentiei MEDIAFAX.

UB considera ca ordonanta aduce si o serie de clarificari si de detalieri binevenite, printre acestea amintind posibilitatea oferita universitatilor de a infiinta unitati de invatamant preuniversitar proprii, de a acorda ajutoare propriilor angajati aflati in dificultate, de a creste cu pana la 10 la suta cifrele de scolarizare stabilite de ARACIS in beneficiul studentilor internationali si posibilitatea studentilor de a opta, la inscrierea la un al doilea program de studii in cadrul aceluiasi ciclu de invatamant, pentru care dintre cele doua - cel efectuat anterior sau cel de al doilea - sa plateasca scolarizarea.

"Universitatea din Bucuresti isi exprima insa nedumerirea si ingrijorarea fata de alte prevederi din actuala OUG, care, in loc sa limpezeasca legislatia educationala in vigoare, o fac inca si mai confuza, lasand loc unor abuzuri, in niciun caz profitabile pentru buna functionare a sistemului sau care par mai degraba solutii de expedient, cu miza imediata, pentru probleme grave cu care se confrunta educatia din Romania", se arata in comunicat.

Citeste si:
Angajații din învățământ protestează la sediul Guvernului. Ce...
Angajații din învățământ...

Institutia de invatamant arata, astfel, ca in OUG 49/2014 se completeaza art. 207 din Legea Educatiei astfel incat se creeaza premisele eliminarii incompatibilitatilor dintre functiile de conducere in universitati si demnitatile publice, deschizand calea cumularii functiilor de rector si senator, deputat, ministru etc., ceea ce ar duce la o si mai puternica politizare a invatamantului superior romanesc, contrara incercarilor de disociere a politicului de academic din legislatia actuala si susceptibila de a compromite valorile fundamentale ale universitatilor - autonomia, libertatea de gandire si de expresie etc. -, perspectivele de dezvoltare institutionala durabila si de profesionalizare a managementului educational.

O alta observatie se refera la specificatiile Legii Educatiei (art. 213) privind durata pentru care o persona poate exercita functia de rector in aceeasi universitate, apreciind ca acestea sunt inlocuite cu precizari neclare, interpretabile - nu "mai mult de doua mandate succesive, complete" - ce pot fi speculate pentru prelungirea sine die a unui mandat.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

"Universitatea din Bucuresti considera inadecvata contextului actual romanesc suspendarea legala a limitarilor temporale pentru exercitarea functiei supreme intr-o universitate, cu atat mai mult atunci cand actuala OUG pare sa fie destinata obtinerii acesteia prin mijloace discutabile - suspendarea temporara a mandatului etc", se arata in comunicat.

In opinia UB, specificarile privind statutul legal si organizarea institutiilor private de invatamant superior ridica semne de intrebare referitoare la favorizarea acestora ca entitati strict comerciale, degrevate de responsabilitatea publica a misiunii asumate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.