Social 21 Mai 2014 14:46
Dunarea are miercuri, la intrarea in tara, un debit de 13.100 mc/s si se situeaza peste cotele de inundatie la statiile Gruia, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Zimnicea si Giurgiu, judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi fiind sub avertizare cod portocaliu.

Potrivit Administratiei Nationale "Apele Romane", la statia hidrometrica Gruia, cota de inundatie este depasita cu patru centimetri, la Calafat cu 82 centimetri, la Bechet cu 84 centimetri, la Corabia cu 53 centimetri, la Turnu Magurele cu 74 centimetri, la Zimnicea cu 55 centimetri si la Giurgiu cu cinci centimetri, informeaza MEDIAFAX.

Digurile de pe sectorul Gruia-Giurgiu au intrat in faza II de aparare (aferenta depasirii cotei de inundatie, respectiv codului portocaliu de inundatii), apa fiind la jumatatea digului, iar in aval de Giurgiu sunt in faza I (aferenta depasirii cotei de atentie, respectiv codului galben de inundatii).

ANAR a precizat ca debitul maxim al Dunarii la intrarea in tara, prognozat de catre Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, va fi atins in intervalul 22-24 mai si va ajunge la o valoare de pana la 13.500 mc/s. Pe sectoarele neindiguite, apele mari ale Dunarii pot inunda zonele joase, inundabile, cum sunt terenuri agricole (Ciuperceni) si zone portuare.

Hidrologii au actualizat, miercuri, de la ora 06.00, avertizarea hidrologica si au extins codul portocaliu pe sectorul Dunarii din aval de Portile de Fier pana la Calarasi (sector indiguit aval Gruia), aferent judetelor Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu si Calarasi.

Incepand de vineri, ora 06.00, codul portocaliu pe Dunare va fi extins si pentru sectorul din aval de Calarasi pana la Braila, aferent judetelor Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila si Tulcea.

De asemenea, Dunarea este sub avertizare cod galben in aval de Braila (judetele Calarasi, Ialomita, Galati si Tulcea ) si in aval de Calarasi - Braila (judetele Calarasi, Constanta, Ialomita, Braila si Tulcea).

Avertizarea hidrologica este in vigoare pana in 30 mai, la ora 18.00. Momentul de producere al fenomenelor prognozate, pe sectorul romanesc al Dunarii, va fi influentat semnificativ si de modul de exploatare al SHEN Portile de Fier, au precizat hidrologii.

Citeste si:
ANM: Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat....
ANM: Cod portocaliu de...

Comparativ cu anul 2006, cand debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de aproape 16.000 mc/s si au fost evacuati, in urma cedarii digurilor, peste 16.000 de oameni, nivelurile Dunarii din aceasta perioada vor fi sub acele valori cu cel putin 0,5 m - 1 m.

Chiar daca debitele Dunarii vor fi cu mult diminuate fata de anul 2006, din cauza perioadei foarte mari cand Dunarea va inregistra debite crescute, exista riscul de cedare mecanica a liniilor de aparare (prin sufozie). Mai exact, este prognozat ca tranzitarea viiturii de pe Dunare sa dureze cel putin o luna de zile, iar presiunea apei asupra digurilor va fi constanta, timp de cateva saptamani, potrivit ANAR.

Incepand din 15 mai, de la emiterea primelor avertizari si prognoze, ANAR monitorizeaza debitele din doua in doua ore, fiind instituita starea de alerta maxima.

Pe tot sectorul indiguit al Dunarii, echipele Apelor Romane supravegheaza infiltratiile si grifoanele care pot aparea. Liniile de aparare, in special in zonele critice - Bentu, Borcea, Islaz - au fost consolidate prin lucrari de protectie a malurilor cu material geotextil si fascine, cu hidrobaraje, precum si cu saci de nisip.

Citeste si:
Șerban Huidu, în pericol de moarte de mai multe ori. Cum crede că...
Șerban Huidu, în pericol de...

In zona de confluenta a raului Olt cu fluviul Dunarea, la Islaz, unde Dunarea intra pe lungimea cursului de apa al Oltului, s-au montat hidrobaraje pe o lungime de 450 m si s-a mai realizat un dig de pamant si din saci de nisip, cu o inaltime de circa 1 m si pe o lungime de 600 m. De asemenea, pe malul drept al bratului Borcea in zona Bentu, la kilometrul 34, echipele ANAR au consolidat linia de aparare pe o lungime de 160 de metri, petnru a preveni eroziunea activa.

Peste 1.500 de oameni de la Apele Romane, echipati cu utilaje si materiale de interventie, se afla pe teren de mai bine de o saptamana si patruleaza pe tot sectorul indiguit. Daca situatia o va impune, aceste efective pot fi suplimentate, a precizat ANAR.

Viitura pe Dunare urmeaza sa ajunga la Portile de Fier in aproximativ 30 de ore, cand se va atinge si varful debitului la intrarea in tara, a spus marti, la Mehedinti, vicepremierul Liviu Dragnea, sustinut ca debitele vor fi controlate, astfel incat "nu se pune problema evacuarii vreunei localitati".

Citeste si:
16 irakieni, descoperiti pe malul Dunarii dupa ce au trecut granita
16 irakieni,  descoperiti pe...

"Trebuie sa tinem cont ca ne asteapta patru sau cinci saptamani cu o presiune constanta pe Dunare. De modul cum colaboreaza Apele Romane cu Portile de Fier, ne fac noua viata mai usoara sau mai grea in aval, pe tot cursul de apa al Dunarii. Nu se pune problema evauarii niciunei localitati. Nu exista la aceasta ora niciun punct vulnerabil de-a lungul Dunarii unde sa existe riscul ruperii sau prabusirii digului. Prin sistemul permanent de monitorizare, zi si noapte, de-a lungul intregului dig de aparare a Dunarii pe teritoriul Romaniei, Apele Romane, ISU, pompierii, monitorizeaza permanent daca eventual apar fisuri, daca apar infiltratii", a declarat Dragnea.

Potrivit reprezentantilor Apelor Romane, viitura care se asteapta pe Dunare din Serbia, cel mai tarziu in 22 mai, va fi urmata de o alta care vine din Austria si Ungaria, fapt ce creeaza o presiune de lunga durata pe malurile fluviului.

Citeste si:
Ungaria: S-a stabilit data referendumului privind cotele de imigranti
Ungaria: S-a stabilit data...

"Singura problema a noastra, a celor de la Apele Romane, este sa supraveghem zona intrucat aceasta viitura va fi pe o durata destul de mare, de trei-patru saptamani, si intrucat ea s-a declansat in principal din Serbia, Croatia, Bosnia, urmand ca la o zi, 36 de ore, un alt varf de viitura de pe Dunare din Austria, Ungaria, insa spre norocul nostru aceste viituri nu s-au suprapus, astfel incat sa creeze un debit mult mai mare, sa ne creeze probleme in aval, Portile de Fier gestionand situatia. Noi avem sarcina sa monitorizam digurile. Ele sunt foarte mult timp sub presiune, exista riscul sa apara grifoane, exista riscul sa apara infiltratii si noi trebuie sa le observam din timp, sa intervenim, pentru a nu se produce o rupere de dig, care ar putea intr-adevar sa produca anumirte probleme in aval de Portile de Fier II", a declarat directorul Administratiei Bazinale Jiu, Marian Talau.

Deversoarele de la Barajul Portile de Fier I au fost pornite in noaptea de vineri spre sambata, pentru ca debitul sa fie reglat pe fluviu, astfel incat sa nu se creeze probleme nici in Serbia, in zona Belgrad, si nici in aval.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.