Social 4 Aprilie 2014 12:13
Aflat la Bruxelles, cu ocazia Summit-ului cu tema "Incluziunea sociala a romilor prin promovarea actiunii la nivel local", Traian Basescu a spus ca multi dintre romii care s-au integrat, in Romania, nu isi mai recunosc etnia.

"O mare parte dintre romii care s-au integrat, care sunt ingineri, profesori, medici, politicieni sau oameni de afaceri nu isi mai recunosc etnia", a spus seful statului in discursul sustinut in deschiderea evenimentului, precizand ca aceasta problema a autoidentificarii exista pentru ca persista in raporturile dintre majoritatea populatiei si minoritatea roma o atmosfera profunda de neincredere, alimentata de prejudecati.

Potrivit sefului statului, "ceea ce poate deveni ingrijorator este ca aceasta intoleranta alimentata de situatii individuale de fapte reprobabile, comise de romi, pe fondul preungirii crizei economice, poate favoriza, sub impulsul retoricii anti-roma si a discursului instigator, cresterea riscului de violente".

"Chiar la nivel european avem multi politicieni care utilizeaza acest tip de discurs", a adaugat seful statului, citat de MEDIAFAX.

Presedintele a prezentat situatia comunitatii de romi din tara noastra, precizand ca peste 50% din cei care lucreaza au un nivel de educatie sub opt clase, iar romii care au absolvit studii profesionale, licee sau studii superioare au mai multe dificultati in a se angaja in locuri de munca adecvate pregatirii lor.

Traian Basescu a vorbit si despre mortalitatea infantila, in randul acestei comunitati, care este de doua pana la sase ori mai mare decat media generala, adaugand ca 12,5% din femeile rome nu au efectuat nicio vizita medicala inainte de a naste.

Seful statului a mai afirmat ca proportia de copii romi inscrisi in invatamantul primar este de 64%, fata de 98,9% media nationala, atragand atentia asupra faptului ca "tematica discriminarii, intolerantei si a rasismului constituie puncte slabe si in pregatirea cadrelor didactice".

Citeste si:
Romii cer să fie recunoscuți ca minoritate etnică de India
Romii cer să fie recunoscuți...

Potrivit sefului statului, determinantii abandonului scolar sunt, in primul rand, sasarcia, urmata de obtinerea in mod repetat de rezultate slabe la scoala.

"Aproape jumatate dintre romi, conform legislatiei actuale, nu sunt eligibili pentru cursuri de calificare profesionala, care sa le ofere o diploma recunoscta oficial, pentru ca nu au absolvit ciclul de invatamand obligatoriu", a mai spus Traian Basescu.

Presedintele a aratat ca problematica minoritatii roma este o tema care trebuie tratata in context european, pe baza contributiei tuturor statelor membre si a apreciat ca domenii vizate de cadrul european, precum ocuparea, sanatatea si locuirea stagneaza in asteaptarea unor rezultate.

Basescu a vorbit despre cauzele care impiedica realizarea programelor de incluziune a romilor, Comisia Europeana descoperind printre factori lipsa vointei politice din statele membre, insuficienta instrumentelor de combatere a discriminarii, inclusiv a segregarii in scoli si slaba capacitate de punere in aplicare si monitorizare a rezultatelor acestor politici.

Citeste si:
Cătălin Scărlătescu refuză să mai gătească un desert cunoscut. Ce...
Cătălin Scărlătescu refuză să...

Seful statului a mentionat si propriile consideratii, dupa o analiza atenta, si a aratat ca in Romania, ca si in alte state membre, comunitatea de romi este privita prin uniformizare, fara a se tine cont de particularitatile culturale, intracomunitare.

"Realitatea este ca diversitatea si diferentele din interiorul comunitatii rome sunt foarte putin studiate de catre cercetatori si sociologi", a mai spus Traian Basescu, criticand si "slaba colectare a datelor despre romi".

Potrivit presedintelui Basescu, "o strategie bazata pe dezvoltare sociala si capital uman ar avea consecinte benefice in planul incluziunii", o strategie bazata pe capitalul uman si care sa se orienteze catre crearea de competente profesionale si stimularea clasei de mijloc din aceasta comunitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.