Localitatea Ciocanesti din judetul Suceava a fost desemnata castigatoarea primei editii a programului cultural si turistic Satul cultural al Romaniei 2014, urmand ca pe parcursul anului sa participe la o serie de evenimente ce vor contribui la promovarea acestuia la nivel national si international.

AFSR - Asociatia cele mai frumoase sate din Romania a organizat joi, la Ambasada Frantei la Bucuresti, o conferinta de presa in care a fost anuntata localitatea desemnata Satul cultural al Romaniei 2014.

Candidaturile retinute pentru evaluarea finala au fost comuna Cumpana (judetul Constanta), comuna Izvoarele (judetul Prahova), comuna Bezdead (judetul Dambovita), comuna Poiana Stampei (judetul Suceava) si comuna Ciocanesti (judetul Suceava).

La eveniment au participat, printre altii, Philippe Gustin, ambasadorul Frantei la bucuresti, Maria Grapini, ministrul delegat pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Mediu de Afaceri si Turism, Nicolae Marghiol, initiator si presedinte executiv AFSR, Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, precum si primarii celor cinci comune aflate in competitie.

Maria Grapini, ministrul Turismului, a anuntat clasamentul si a prezentat satul castigator pentru anul 2014. Astfel, pe locul al cincilea, cu un punctaj de 62,45 de puncte din 100, s-a situat comuna Bezdead, pe locul al patrulea s-a aflat comuna Izvoarele, cu un punctaj de 72,9 puncte, iar locul al treilea i-a revenit comunei Cumpana, care a obtinut 78,95 de puncte. Diferenta dintre primele doua comune clasate a fost destul de mica. Asadar, pe locul al doilea s-a pozitionat comuna Poiana Stampei, cu un punctaj de 86,8, iar primul loc i-a revenit comunei Ciocanesti, care a obtinut 87 de puncte, scrie MEDIAFAX.

"Aceasta noua initiativa (a Asociatiei Cele mai frumoase sate, n.r.) este importanta. Este ocazia de a sarbatori tot ceea ce lumea rurala aduce culturii romanesti", a declarat Philippe Gustin, ambasadorul Frantei.

Citeste si:
„Autostrada electrică” a Moldovei: Un retur Suceava-București, de...
„Autostrada electrică” a...

"Satul pastreaza cu certitudine traditiile seculare bogate. Comunele candidate au propus numeroase evenimente pentru a pune in valoare aceste traditii. Dar, chiar daca satele romanesti trebuie sa pastreze aceasta mostenire, ele nu trebuie sa ramana doar la acest nivel. In acest caz ar ramane blocate intr-o Romanie cu o cultura traita zi de zi care nu si-ar gasi originea decat la orase. Sunt sigur ca satul roman trebuie sa se bazeze pe unicitatea lui pentru a deveni creatorul si promotorul unei culturi romane bogate. Asa cum foarte multi artisti o fac, trebuie sa fixam mostenirea culturala rurala in creatia contemporana", a mai spus Philippe Gustin.

Ambasadorul Frantei a precizat ca, in 2014, satul cultural trebuie sa promoveze bogatia culturii rurale, dar si sa fie in "avangarda productiei artistice nationale". De asemenea, Philippe Gustin a mentionat ca Institutul francez va oferi comunei castigatoare liberul acces la Culturethèque, care este portalul de acces al institutiei catre un imens fond de resurse digitale francofone online.

Citeste si:
Ponta: Socrul meu a avut mandat de interceptare totala in 2014
Ponta: Socrul meu a avut...

"In 2014, mii de filme, carti sau reviste vor putea fi utilizate in acest mod de catre comuna castigatoare pentru a dezvolta actiunile sale", a mai spus Philippe Gustin.

Primarul comunei castigatoare, Radu Ciocan, a declarat reprezentantilor mass-media prezenti la eveniment ca este o onoare ca localitatea Ciocanesti sa obtina acest titlu, dar, in acelasi timp, si o mare obligatie.

"Deocamdata traim momentul. Incepand de maine ne ocupam deja de desfasurarea pachetului cultural, pentru ca deja pe 1-2 martie la noi se desfasoara Festivalul national al oualor incondeiate, una din manifestarile de traditie ale Ciocanestiului, manifestare la care participa, de altfel, incondeitori din toate zonele tarii in care se practica aceasta arta si nu numai din tara", a declarat primarul comunei Ciocanesti.

Citeste si:
Ajutoare pentru încălzire și birocrație. Satul din România în care...
Ajutoare pentru încălzire și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.