Numarul detinutilor cu HIV a crescut de aproape patru ori in ultimii cinci ani, de la 52 in 2008, la 288 in 2013, dintre care 80 la suta au fost diagnosticati cu virusul inainte de a fi inchisi sau in primele sase luni de la incarcerare, potrivit unui raport realizat de ANP.

"In perioada 2008 - 2012, numarul persoanelor private de libertate cu infectie HIV/SIDA a crescut de 3,7 ori (de la 52 in anul 2008 la 194 in anul 2012), iar la data de 13.12.2013 sistemul penitenciar avea in custodie un numar de 288 persoane private de libertate diagnosticate cu aceasta afectiune, deci o crestere fata de 2012 de 1,4 ori", a precizat Administratia Nationala a Penitenciarelor, potrivit MEDIAFAX.

Dintre cei 288 de detinuti cu HIV inregistrati in 2013, cei mai multi au fost diagnosticati inainte de a fi inchisi sau virusul a fost constatat de medicii Administratiei Penitenciarelor in primele sase luni de detentie.

"In medie 80 la suta dintre persoanele private de libertate au fost diagnosticate cu HIV/SIDA inainte de arestare sau in primele sase luni de la depunerea in sistemul penitenciar si doar 20 la suta dupa mai mult de sase luni. Se remarca o crestere importanta a procentului celor diagnosticati in sistemul penitenciar (in primele 6 luni sau ulterior), de la 32 la suta in 2008 la 52 la suta pentru anul 2013, datorita eforturilor sustinute atat de educatie pentru sanatate, promovare cat si realizare efectiva a testarii si consilierii voluntare HIV", se mai arata in raportul ANP

Potrivit sursei citate, cei 288 de detinuti sunt inclusi in Programul national de prevenire, supraveghere si control al infectiei HIV, iar pentru 161 evolutia bolii a necesitat aplicarea terapiei cu medicatie antiretrovirala.

Din cele 288 de persoane private de liberate care au HIV, cinci sunt minore, 281 au intre 18 si 50 ani, iar doua au peste 50 ani.

Conform studiului realizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la momentul arestarii, 87 la suta dintre detinutii care figureaza in baza de date ca fiind infectati cu HIV nu aveau serviciu, cei mai multi dintre ei erau recidivisti, condamnati la pedepse cuprinse intre doi si cinci ani de inchisoare pentru furt si trafic de droguri.

Din 2008 si pana in decembrie 2013, cinci la suta dintre bolnavi au murit iar pentru unu la suta pedeapsa a fost intrerupta pe motiv de boala.

Citeste si:
Armistițiu Israel - Hamas. Noi eliberări de ostatici și de deținuți...
Armistițiu Israel - Hamas....

In ce priveste detinutii bolnavi de tuberculoza, anul acesta, la data de 30 noiembrie, in sistemul ANP se gaseau 215 bolnavi de TBC, intre care trei femei si un minor.

Acestia sunt tinuti sub supraveghere medicala la Penitenciarul Spital Jilava si Penitenciarul Spital Tg. Ocna, care au sectii de pneumoftiziologie.

Conform ANP, din cei 215 bolnavi de TBC, 16 au si HIV iar 54 sufera si de Hepatita B si C.

In acelasi timp, studiul realizat de specialistii Directiei Medicale a ANP, releva si faptul ca, in inchisori exista 3.285 de puscariasi bolnavi de hepatita, dintre care 1.440 figureaza in evidentele medicale cu hepatita B, 1.839 cu hepatita C si sase cu Hepatita D.

Pentru ca, de cele mai multe ori, aceste boli infectioase sunt contactate de catre dependentii de droguri injectabile, ANP a derulat mai multe programe preventive, printre care s-a numarat inclusiv un program de distribuire a seringilor in randul detinutilor.

Citeste si:
Haosul plafonării prețurilor la energie pune bolnavii pe drumuri
Haosul plafonării prețurilor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.