Dispozitivele eCall care pot fi instalate pe masina pentru a fi apelat automat numarul de urgenta 112 in cazul producerii unui accident costa intre 50 si 150 de euro, putand fi atasate la acestea cartele speciale de la operatori de telefonie mobila.



Romania este prima tara din Europa care, prin Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), a pregatit infrastructura pentru serviciul de urgenta eCall.

Noul serviciu va fi functional din ianuarie 2013, in toata tara, prin instalarea unui dispozitiv in masina, care va apela numarul de urgenta 112 atunci cand autovehiculul este implicat intr-un accident. Reprezentantii STS si cei ai producatorilor de dispozitive eCall au spus, vineri, ca dispozitivele eCall de apelare automata in caz de accident a serviciului unic de urgenta 112 vor costa intre 50 si 100 de euro si pe aceste aparate se va putea folosi orice tip de cartela.

Dispozitivele pot fi simple, respectiv pot avea doar functia de eCall, sau pot fi dotate cu microfon sau cu posibilitatea atasarii unui microfon sau chiar a unor camere video. Dispozitivul electronic va fi integrat din anul 2015 pe masinile produse de la acel moment, dar exista dispozitive ce pot fi amplasate si pe masininile aflate acum in circulatie, scrie mediafax.

Serviciul de Telecomunicatii Speciale a facut o demonstratie practica a mecanismului de functionare a dispozitivelor si a sistemului eCall. Apelul la numarul de urgenta 112 prin dispozitivele eCall va fi preluat de dispecerat, care va transmite datele despre locul in care s-a produs accidentul si numarul de pasageri la serviciile de ambulanta, politie si inspectoratele pentru situatii de urgenta.

Specialistii STS au explicat ca dispozitivul foloseste senzori, accelerometru sau giroscop. Astfel, in cazul in care viteza unei masini scade intr-un interval foarte scurt de timp de la 100 km/h la 10 km/h, dispozitivul "intelege" ca s-a produs un accident si se activeaza.

Dispozitivele stau in marea majoritate a timpului in stand-by, nefiind operationale, activarea lor avand loc doar in momentul producerii unui accident, fiind initiat in cel mai scurt timp apelul automat catre 112, au mai spus specialistii de la STS.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Acestia au precizat ca device-urile sunt programate de catre producatori sa stea active si pana la 12 ore de la momentul initierii apelului, aparatul folosind curentul electric al masinii.

Aparatele care vor fi instalate in masini pot fi cumparate de la producatori sau distribuitori, iar cartelele pentru aceste dispozitive, de la operatorii de telefonie mobila.

Reprezentantii STS au precizat ca operatorii de telefonie mobila vor aloca mai multe numere acestui serviciu, iar catre aceste cartele nu se vor putea efectua apeluri.

Reprezentantul unuia dintre producatorii acestor dispozitive, Dragos Iosub, a declarat ca societatea sa produce aparate ce pot fi instalate pe orice tip de masina, iar pe acestea poate fi folosita orice cartela telefonica activa. El a precizat ca dispozitivul ofera si alte servicii decat cel de eCall. Iosub a precizat ca firma sa vinde aceste aparate la pretul de 50 de euro, insa chiar si cu acest pret scazut, producatorii romani nu au intrare la producatorii de masini, din cauza lobby-ului intensiv facut de marii producatori straini de astfel de dispozitive.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.