Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a prezentat rezultatele programului din 2007-2008 de evaluare a sanatatii populatiei, aratand ca principalele patologii cu care se confrunta romanii sunt hipertensiunea, hepatitele si diabetul, 20 la suta dintre cei evaluati afland astfel ca au o boala noua.

Ministrul Eugen Nicolaescu a declarat, vineri, ca programul national de evaluare a starii de sanatate a putut, poate si va putea sa salveze vieti si acesta a fost temeiul pe care el a fost construit.

"Este un program care a dorit sa faca posibil dialogul medic-pacient. Nu a fost un program statistic", a precizat ministrul Sanatatii, potrivit MEDIAFAX.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca s-a dorit ca printr-o astfel de evaluare sa se cunoasca cu ce boli sau cu ce riscuri se confrunta fiecare pacient.

"Cred ca este important faptul ca pentru 20 la suta dintre cetatenii evaluati s-a descoperit cel putin o afectiune noua, de care ei sufereau, dar nu stiau", a adaugat Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a precizat ca, din pacate, programul a fost blocat in 2009 si aproximativ 10 la suta dintre cei care in 2008 prezentau risc de imbolnavire au necesitat spitalizare continua in 2009 si 2010.

"Multi puteau sa evite acest lucru. De asemenea, 84 la suta dintre persoanele evaluate care au murit ulterior sufereau de boli care puteau fi tratate, pentru ca 49 la suta dintre ei erau de fapt in zona de risc, nu erau bolnavi", a spus ministrul.

Principalii factori de risc indentificati la populatia Romaniei implica boli cardiovasculare, diabet, ciroza sau diferite tipuri de cancer.

In urma acestei evaluari s-a descoperit ca populatia Romaniei consuma excesiv sare, media nationala fiind de 53,8 la suta, dar si alcool, media nationala fiind 16,4 la suta, iar barbatii consuma de cinci ori mai mult decat femeile.

In ce priveste consumul de tutun, acesta este specific pentru 20,4 la suta din populatia tarii, fiind mai frecvent in randul tinerilor.

Ministrul Eugen Nicolaescu a spus ca principalele patologii identificate in randul populatiei sunt hipertensiunea arteriala, tulburarile de metabolism, obezitatea, hepatitele, diabetul zaharat de tip II si diferite tipuri de cancer. Astfel, 40 la suta din populatia evaluata prezinta risc cardiovascular, iar 9,1 la suta dintre acestia prezinta risc crescut de deces.

Citeste si:
Ministrul Sănătății, anunț despre numărul îmbolnăvirilor de gripă...
Ministrul Sănătății, anunț...

In cazul a 12 la suta dintre persoanele evaluate a fost stabilit riscul de diabet zaharat, cinci la suta avand, la momentul evaluarii, valorea glicemiei mai mare decat limita maxim admisa.

Eugen Nicolaescu a mai atras atentia supra faptului ca 54 la suta din populatia adulta este supraponderala, iar cinci la suta prezinta obezitate severa.

Nicolaescu a declarat ca, in 2007-2008, prin programul national a fost evaluata starea de sanatate a 10.730.814 persoane, dintre acestea 8.979.934 fiind adulti si 1.750.880 copii.

Din totalul de 20 de milioane de taloane trimise populatiei, 1.915.975 au fost returnate pentru ca destinatarii nu au fost gasiti, insa sapte dintre acestea au fost ulterior recuperate.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca 1,4 milioane de persoane care au fost evaluate erau neasigurate, ceea ce inseamna ca nu ar fi ajuns niciodata la un medic de familie.

Citeste si:
De ce boală suferă Nicoleta Nucă. A ținut totul ascuns până acum:...
De ce boală suferă Nicoleta...

Nicolaescu a precizat ca 56 la suta dintre cei evaluati au fost femei, 44 la suta barbati, 54 la suta dintre cetateni proveneau din mediul urban si 46 la suta din mediul rural. Din analiza privind studiile absolvite de persoanele evaluate a rezultat ca 40 la suta terminasera liceul, 34 la suta gimnaziul, 12 la suta aveau studii superioare, alti 12 la suta studii primare si trei la suta profesionale.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana a aratat ca principalele boli nou diagnosticate in 2008 au fost cele cardiovasculare, anemiile, diabetul zaharat de tip II, hepatite cronice, obezitatea si cancerul. El a precizat ca in fiecare luna din anul in care s-a derulat programul, riscul de a depista o boala noua a fost aproape constant.

Pana a mai spus ca rezultatele evaluarii indica faptul ca romanii fac sport doar cat sunt mici, acest obicei diminuandu-se odata cu inaintarea in varsta, devenind insignifiant dupa 30 de ani.

Citeste si:
Nicolaescu: Legea preventiei, respinsa prin incalcarea Regulamentului
Nicolaescu: Legea preventiei,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.