Peste 68% dintre cele peste 18,6 milioane de apeluri primite la numarul 112 in 2012 au fost false, cele mai multe provenind de la copii, tineri si persoane cu probleme psihice, iar multi apelanti au adresat injurii operatoarelor, au pus muzica sau nu au vorbit.

La Numarul Unic de Urgenta 112 au fost primite 18.665.852 de apeluri, cele mai multe fiind transferate catre Ambulanta - 58,28%, Politie - 27,27%, Pompieri - SMURD - 12,25% si Jandarmerie - 2,08 %, potrivit statisticii pe anul 2012 realizata de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).

Dintre cele peste 18,6 milioane de apeluri, 31,62% au fost reale si 68,38% false.

"Multe persoane suna fara a avea o urgenta, adreseaza injurii operatoarelor, rad, pun muzica sau nu vorbesc. Se solicita informatii despre numere de telefon, se cere legatura cu diverse institutii sau persoane publice ori se solicita sfaturi medicale", a precizat STS intr-un comunicat de presa remis luni, de Ziua Europeana a Numarului de Urgenta 112.

Din punct de vedere al apelurilor false, judetele Covasna, Dambovita si Mures ocupa primele locuri.

Majoritatea apelurilor false si abuzive au provenit de la copii, tineri si persoane cu probleme psihice, fiind in mare parte realizate de pe cartele prepay, a precizat STS.

Pentru apelurile false si abuzive la numarul 112 au fost sanctionate 10.059 de persoane. Cele mai multe sanctiuni au fost aplicate in judetele Dambovita, Galati si Suceava.

Date cu privire la convorbirile efectuate prin sistemul 112 au fost solicitate STS de 284 de persoane. Alte 1.230 de astfel solicitari au fost primite de STS din partea unor autoritati ale statului, precum Politia, ISU, Ambulanta, Jandarmeria, tribunalele si parchetele, fiind formulate pentru indeplinirea unor obligatii legale.

Autoritatile fac apel la cei care suna abuziv sa nu incarce inutil liniile de urgenta 112, intrucat un apel fals poate duce la pierderea unei vieti, scrie MEDIAFAX.

Citeste si:
Florin Zalomir, jandarm și fost campion la scrimă, găsit împușcat...
Florin Zalomir, jandarm și...

Doar unul din patru cetateni europeni stiu ca 112 este Numarul European de Urgenta, care poate fi apelat din toate statele membre. Cunoasterea numarului 112 doar de catre un sfert dintre cetatenii UE reprezinta o situatie care stagneaza de ani de zile, existand insa variatii semnificative de la o tara la alta.

Ultimul Eurobarometru al Comisiei Europene referitor la numarul 112 arata ca Romania se afla pe primele locuri in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in UE.

In anul care a trecut, in Romania, STS, in calitate de administrator al Sistemului National Unic pentru Apeluri de Urgenta, a desfasurat numeroase activitati de educare - informare: in zonele turistice montane si pe litoral, campanie in gari, aerogari, trenuri, statiile de metrou si pe principalele drumuri nationale, au fost difuzate spoturi 112 la posturile de radio si televiziune, au avut loc vizite ale elevilor in dispeceratele 112, o ampla actiune impreuna cu Biserica Ortodoxa Romana, dar si multe alte activitati punctuale, a precizat institutia.

Citeste si:
Doi cetățeni ai R. Moldova au încercat să intre în România cu teste...
Doi cetățeni ai Republicii...

De la inceputul acestui an, posturile de radio si de televiziune cu acoperire nationala transmit spoturi de informare 112, actiune programata sa se desfasoare pana in iulie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.