Ce înseamnă sustenabilitate, dar și cum putem fi sustenabil astăzi? Lucrurile sunt mult mai simple decât par la prima vedere, pentru că a fi prietenos cu mediul înconjurător nu este imposibil, dar ne afectează viețile tuturor. În mod evident, fiecare dintre noi vrem în sinea noastră să trăim într-un mediul înconjurător despre care să putem afirma că este unul sustenabil. De asemenea, nu ar trebui să uitați nici de faptul că, mai ales în societatea în care trăim, puterea exemplului este foarte importantă, iar înainte de a spera că lumea se va schimba, ar trebui să începi să fii sustenabil chiar de astăzi. Cum? Ei bine, avem câteva idei simple pe care le-ai putea pune în aplicare chiar de astăzi și sigur vei vedea rezultatele și vei fi chiar mândru de ceea ce ai reușit să faci pentru planetă și pentru mediul înconjurător.

Sustenabilitate, definiție și metode prin care poți să fii sustenabil

Ce înseamnă sustenabilitate? Este este capacitatea de a exista și de a dezvolta fară a epuiza resursele naturale pentru viitor. Organizația Națiunilor Unite a definit dezvoltarea durabilă în Raportul Brundtland că fiind o dezvoltare care raspunde nevoilor prezentului fară a compromite capacitatea generațiilor viitoare de a-și satisface propriile nevoi. Presupune că resursele sunt finite și, prin urmare, ar trebui folosite în mod conservator și atent pentru a se asigura că sunt suficiente pentru generațiile viitoare, fară a scădea calitatea vieții actuale. O societate durabila trebuie să fie responsabila social, concentrandu-se pe protecția mediului și echilibrul dinamic în sistemele umane și naturale, conform twi-global.com.

Sustenabilitatea sau dezvoltarea durabilă a fost prima dată definită de Organizația Națiunilor Unite (ONU) ca fiind capacitatea de a exista și de a dezvolta fără a epuiza resursele naturale. Conceptul de dezvoltare durabilă pornește de la simpla idee că toate resursele de pe acest Pământ sunt unele limitate, deci trebuie consumate cu o mare responsabilitate.

Cum poți să fi sustenabil?

În ziua de astăzi, tot mai multe persoane își doresc să trăiască într-un mediu sustenabil și fac tot felul de eforturi în acest sens, mai ales prin schimbarea obiceiurilor pe care acesta le au, încă de pe vremea când erau doar niște copii. Dacă ar fi să ne referim la un caz concret și anume sustenabilitatea într-o afacere, am putea spune că aceasta ține în mare măsură de latura economică a afacerii respective. Tot mai mulți antreprenori țin cont de acest aspect din două motive extrem de importante atât pentru ei, cât și pentru angajații lor și anume atenționarea constantă a Uniunii Europene asupra colectării deșeurilor, dar și fapul că asigurarea unei asemenea componente în dezvoltarea societății, se poate face prin finanțări sub forma de fonduri nerambursabile de la acest organism.

Citeste si:
În ce mod opțiunile sustenabile adaugă valoare proprietății tale
În ce mod opțiunile...

Ei bine, mulți antreprenori au decis să preia conceptul de sustenabilitate ca pe o anexă a unei afaceri sau poate ca pe un simplu exercițiu de PR, pentru că orice firmă care decide să fie sustenabilă, deci prietenoasă cu mediul înconjurător, va avea o imagine mai bună în ochii celorlalți sau reușesc să obțină accesu la tot felul de programe de finanțare, doar că de cele mai multe ori a avea o afacere sustenabilă reprezintă cu mult mai mai mult de atât. Chiar dacă mijloacele sunt diferite și poate la fel și rezultatul la fel, scopul rămâne mereu același și anume asigurarea longevității afacerii respective, indiferent de cerințele sau de schimbările care au loc în piață.

Un alt aspect care nu este deloc de neglijat, când ne gândim la sustenabilitatea unei firme, este latura financiară. Cum se poate obține, însă, sustenabilitatea financiară? Nu este chiar atât de greu pe cât pare, ci se face prin atragerea de fonduri prin diverse metode inovatoare de colectare a deșeurilor, dar este foarte important ca antreprenorii să nu uite faptul că toate societățile au diverse obligații atunci când vine vorba despre folosirea ambalajelor; fiind permisă reciclarea sticlei, hârtiei, cartonului, aluminiului. lemnului, metalului, dar și a plasticului. În orice afacere sustenabilă, acest obiectiv poate fi îndeplinit prin tot felul de metode, iar fiecare antreprenor are dreptul să aleagă, în mod clar, drumul pe care vrea să meargă. Unii cred că ar fi mai potrivit pentru ei să ceartă ajutorul unei Organizații de Transfer de Responsabilitate (O.I.R.E.P), în timp ce alții preferă să se bazeze pe propriile mecanisme.

Citeste si:
Începe un nou sezon de Green Report Podcast!
Începe un nou sezon de Green...

Unul dintre cele mai bune concepte de sustenabilitate prin care firmele pot contribui la dezvoltarea durabilă ține, de fapt, de colectarea selectivă și reutilizarea ambalajelor și a deșeurilor. O societate poate face mai multe proiecte, în baza cărora unele dintre obiectivele sale își pot propune sustenabilitatea afacerii, iar printre aceste se află următoarele:


  • proiecte legate de adoptarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător;

  • programarea de cursuri prin care angajații pot utiliza resurse noi, inovatoare;

  • sponsorizări și donații pentru cauze ecologice care pot atrage scutiri de taxe, așadar sustenabilitatea financiară și economică a afacerii;

  • proiecte de achiziții de utilaje ecologice;

  • proiecte pentru crearea de situri moderne pentru depozitare ambalajelor;

  • proiecte pentru colectarea selectivă și sortarea deșeurilor, conform ecosynergy.ro.

Citeste si:
Zi importantă pentru Carmen de la Sălciua și Marian Corcheș. Cei...
Zi importantă pentru Carmen...

De la petrmalinak/Shutterstock

Crearea unui proiect de genul acesta poate părea, la prima vedere, destul de ușor de realizat, iar la nivel teoretic nimic nu este imposibil. Ceea ce trebuie să mai rețină un antreprenor care își dorește să investească într-o afacere sustenabilă este faptul că pentru a funcționa un asemenea proiect trebuie să fie realist. Cu cât obiectivele pe care le are orice firmă sunt mai realiste, cu atât șansele să fie dus la bun sfârșit sunt mai mari. Succesul depinde foarte mult de acest aspect, dar și de a lua totul pas cu pas. Schimbările trebuie să fie unele mici și treptate, pentru a putea măsura rezultatele mult mai ușor și, de asemenea, pentru a căpăta experiență în implementarea de alte planuri similare.

Un om simplu poate fi și el prietenlor cu mediul înconjurător și nu este deloc greu nici pentru el. Sunt foarte multe lucruri pe care le poți face și tu chiar din acest moment. De exemplu, ai putea începe prin evitarea plasticului pe cât posibil, deși poate părea puțin mai greu la început, având în vedere că este o obișnuință în cazul multora dintre noi. De asemenea, o altă modalitate extrem de bună ar fi legată de consumul de apă, dar și de cel de energie electrică. Este recomandat, mai ales în perioada aceasta, să se țină cont de acest aspect, iar tot mai multe centre comerciale închid mai devreme sau fac orice alt gest care ar putea ajuta la economisirea resurselor despre care mulți au înțeles puțin cam târziu faptul că sunt unele limitate și că datoria noastră ar fi să le consumăm într-un mod responsabil.

Citeste si:
Amna, noua concurentă de la Bravo, ai stil! Artista intră astăzi în...
Amna, noua concurentă de la...

Oricare dintre noi am putea să facem ceva util pentru planeta noastră, iar cel mai bine ar fi să începem din propria locuință. Ar fi recomandat să înlocuiești becurile normale cu cele eco, dar și să aerisești camerele aproape zilnic, în loc să dai cu spray. De asemenea, nu ar trebui să risipești nimic, nici măcar când vine vorba despre mâncarea care pentru unii nu are o așa mare importanță. Cea mai mare risipă alimentară se face în perioada Sărbătorilor, când oamenii au tendința de a cumpăra foarte multe lucruri, de care nu se folosesc, pe care nu le consumă și pe care le aruncă, în loc să le doneze unor persoane care într-adevăr s-ar bucura să le primescă. Oamenii străzii sau copiii dintr-un orfelinat ar zâmbi, dacă ar primi tot felul de alimente de care tu, dar și alții mii de oameni nu mai aveți nevoie. Gunoiul tău reprezintă comoara altuia și, în plus, reprezintă un ajutor imens pentru mediul înconjurător.

Un alt lucru pe care l-ai putea face și care nu este deloc greu ar fi acela de a susține producătorii locali cumpărând lucrurile sau alimentele pe care aceștia le vând. În felul acesta faci un lucru util pentru planetă, dar și ajuți un business. De asemenea, ai putea alege să mergi mult mai mult pe jos și să renunți astfel la mașina personală cât mai des cu putință sau la mijloacele de transport în comun, dacă nu ești nevoit să de deplasezi pe o distanță prea mare pe care în mod clar nu ai avea cum să o parcurgi pe picioarele tale, pentru că ar fi imposibil. Mersul pe jos este și foarte sănătos, iar o plimbare nu a făcut rău nimănui, mai ales dacă persoana în cauză este genul acela care petrece ore în șir la birou și uită să se mai ridice de pe scaun.

Mai mult de atât, ai putea începe să donezi toate hainele de care nu mai ai nevoie, pe care le-ai cumpărat și pe care, cel mai probabil, nu ai apucat să le porți niciodată, pentru că există foarte, foarte mulți oameni care s-ar bucura să le primească în adevăratul sens al cuvântului fie că este vorba despre niște copii orfani sau despre niște oameni ai străzii. Nu uita, însă, că fiecare gest mic pe care alegi să îl faci dintre cele enumerate mai sus sau din câte există ajută planeta și mediul înconjurător, indiferent de ceea ce ar spune altcineva. Schimbarea trebuie să înceapă aici și acum, chiar de la tine.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 29 Septembrie 2022 - 03 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.