Începând cu anul 1999, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis ca data de 12 august să fie desemnată ”Ziua Internaţională a Tineretului”. Aceasta este ziua în care sunt aduse în prim-plan tot felul de probleme cu care tinerii din ziua de astăzi se confruntă, de cele mai multe ori fără să realizeze lucrul acesta sau fără să le pese. Mai multe de atât, în aceeași zi se sărbătorește potențialul tinerilor ca parteneri în societatea globală actuală. Tot cei de la ONU au fost recomandat organizarea de activităţi de informare publică pentru a sprijini cu ocazia acestei zile importante pentru tineri, dar mai ales pentru viitorul acestora. Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi este legată de găsirea unui loc de muncă. Acest lucru depinde de mai mulți factori pe care fiecare tânăr trebuie sa îi ia în calcul, în clipa în care decide să se angajeze pentru prima dată în viața sa.

12 august, Ziua Tineretului

În anul 2020, tema Zilei Internaționale a Tineretului a fost „Angajarea Tinerilor pentru Acţiune Globală” („Youth Engagement for Global Action”). Scopul acestei teme a fost evidenţierea modalităţior prin care implicarea tinerilor la nivel local, naţional şi global contribuie la consolidarea proceselor şi instituţiilor multilaterale. De asemenea, s-a dorit să devină cunoscut și modul în care reprezentarea şi implicarea lor în politica instituţională formală pot fi îmbunătăţite semnificativ.

Între timp, tinerii au trecut printr-o pandemie de coronavirus, iar lucrurile au început să se schimbe semnificativ și s-a constatat faptul că au început să devină tot mai activi pe piața muncii, ceea nu este deloc un lucru rău. Potrivit celor de la romania.europalibera.org, categoria de vârstă 18-24 de ani se află, în acest moment, pe locul 2 în ceea ce privește gradul lor de activare pe piața forței de muncă, iar ceea ce este cel mai important pentru ei este mediul de lucru în care urmează să activeze.

Mai mult de atât, se pare că nici facultatea pe care au ales să o facă nu este un factor important în ceea ce privește alegerea unui loc de muncă, deoarece foarte mulți tineri nu aleg să facă mai departe ceea ce au studiat în facultate. Nu este neapărat o alegere înțeleaptă, pentru că asta înseamnă că trebuie să învețe să o ia de le zero într-un domeniu care le este total străin, dar care au descoperit că îi atrage mai mult decât cel de care erau atrași în facultate sau către care au fost împinși de părinții lor. Există un alt caz în care deși tinerii aleg să muncească în domeniul despre care studiază în perioada facultății, au surpriza de a realiza că nu sunt deloc pregătiți pentru ceea ce urmează, deoarece partea teorică nu se potrivește sub nicio formă cu partea practică, ceea ce din păcate este real în zilele noastre. Facultatea are, însă, un rol extrem de important, chiar dacă de cele mai multe ori nu ajută la pregătirea tinerilor în mod real. Mai exact în cazul în care un tânăr are studii în domeniul pe care l-a ales, salariul va fi și el mult mai mare.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Un studiu arată și că tinerii preferă locurile de muncă unde volumul de recrutări este unul mare, cel mai probabil, din cauza faptului că sunt într-o continuă competiție cu ceilalți încă din primii ani de viață. Dacă tinerilor din mediul urban le este mult mai simplu să găsească un loc de muncă bun și care, pe deasupra, să le și potrivească, acelora care provin din mediul rural nu le este chiar atât de simplu, iar pentru cei cel mai simplu este să urmeze o facultate, iar mai apoi să pornească pe drumul respectiv. Ceea ce mulți nu știu este faptul că sunt foarte mulți angajatori care sunt dispuși să investească bani frumoși în dezvoltarea profesională a tinerilor care își doresc cu adevărat să muncească.

Cei mai mulți dintre tinerii cu forță de muncă se tem de interviurile de angajare, crezând că le va fi greu să fie acceptați pentru un anumit post, dar lucrurile nu stau deloc așa. De ce? Ei bine, din cauza faptului că tot mai mulți angajatori le cer experiența pe care nu au avut cum să o dobândească, având în vedere faptul că nu au mai fost angajați și s-au lovit mereu de aceeași problemă legată de experiență. Mulți tineri nu iau în calcul faptul că nu le-ar fi atât de greu să își găsească un loc de muncă, dacă ar menționa toate internship-urile sau activitățile de voluntariat la care au luat parte, deoarece în ciuda aparențelor, aceste lucruri chiar au o importanță majoră.

Citeste si:
Theo Rose a terminat filmările pentru Clanul: „Din august mă...
Theo Rose a terminat...

De la New Africa/Shutterstock

Atât voluntariatul, cât și interneship-urile îi ajută pe cei care optează pentru el să dobândească o serie de abilități pentru locurile de muncă pe care le vor avea în viitor și de aceea este important să le menționeze în CV și să țină cont de ele, pentru că reprezintă asul lor din mânecă. Ceea ce nu contează în mod special sunt programele de îndrumare în carieră, dar nu pentru că nu ar avea în general valoare, ci pentru că în România, la momentul actual, acestea nu sunt executate așa cum ar trebui.

Așadar, găsirea unui loc de muncă nu este una atât de grea nici măcar pentru tinerii care sunt la început de drum și care nu au mai lucrat niciodată, dar care mai ales se îndreaptă către un alt domeniu față de cel pentru care s-au pregătit în timpul facultății. Unii renunță la ideea de a mai munci, cel puțin la noi în țară, încă din momentul în care află care este salariul pe care îl vor primi pentru munca lor, iar asta îi descurajează și îi convinge să se îndrepte către o altă țară unde să își câșteige existența și unde să fie plătiți corespunzător. Pentru cei care, totuși, vor să se angajeze în țara noastră, există multe locuri de muncă pentru care pot opta, unde pot avansa și câștiga din ce în ce mai mulți bani.

Citeste si:
Firea: „În România avem peste 5,5 milioane de tineri. La mulți ani,...
Gabriela Firea: „În România...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2022 - 04 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.