Vin semne bune de la piața muncii din România. Un raport al unei platforme de recrutare arată că, în primele șase luni ale anului 2022, oferta locurilor de muncă a fost de trei ori mai mare față de aceeași perioadă a anului 2020. Iată în ce domenii sunt salarii mai mari chiar și cu 14%.

2022 a venit cu mai multe locuri de muncă disponibile și salarii mai mari cu 14% în unele domenii

S-a înregistrat o creștere de 50% a locurilor de muncă disponibile, comparativ cu perioada similară de anul trecut. În primele șase luni ale acestui an, cei peste un milion de candidați înscriși pe o singură platformă au avut de ales între aproape 230 de mii de joburi.

Cât despre salarii, o parte dintre acestea au ținut pasul cu inflația. De pildă, Medicina, unde salariul oferit a crescut cu 14%. În HoReCa și Turism a fost un plus de 10%. În schimb, în domeniile Financiar și Contabilitate s-a înregistrat o scădere de aproape trei puncte procentuale.

Banii nu sunt neapărat mai mulți, dar oferta este mai bogată în domenii precum Financiar, Contabilitate, dar și în Construcții și IT, unde se observă o creștere de peste 60% a locurilor de muncă disponibile. Medicina și Vânzările au avut cu aproape 50% mai multe joburi.

Autorii raportului au făcut și câteva mențiuni pentru perioada următoare în ceea ce privește piața muncii. Până la finalul anului, cele mai căutate locuri de muncă vor fi cele cu program hibrid. Îngropați în scumpiri, mulți oameni vor căuta să suplinească veniturile și vor aplica și la locuri de muncă cu jumătate de normă.

În ceea ce privește oferta salarială, românii vor aprecia anunțurile care oferă transparență în acest sens. Joburile care au salariul afișat au înregistrat deja, în intervalul ianuarie - iuni 2022, cu 37% mai multe aplicări decât cele care divulgă venitul tocmai la interviu.

230.000 de locuri de muncă noi


  • x3 față de ianuarie - iunie 2020;

  • +50% față de ianuarie - iunie 2021;

  • 1,1 milioane de candidați: +10% față de ianuarie - iunie 2021.

Citeste si:
Vacanță la schi în Austria. Sfaturi pentru a alege o stațiune...
Vacanță la schi în Austria....

„Marea demisie”, noul trend global care poate schimba piața muncii din România

„Marea demisie” este un trend care a luat deja amploare la nivel global și continuă și pe piața muncii de la noi. Fenomenul poate duce la majorarea salariilor în următorul an.

Conform unui sondaj la care au luat parte peste 52 de mii de angajați din 44 de țări, trei din zece oameni intenționează să ceară o majorare de salariu în următoarele 12 luni. La noi, procentul e de 40%.

În același timp, 16% dintre muncitorii români declară că vor să își schimbe locul de muncă în viitorul apropiat. Cât despre nivelul salarizării din prezent, numai 13% dintre noi consideră că suntem plătiți corect, iar 26% sunt de părere că se poate și mai bine.

Motivația salarială este și principala cauză pentru care aproape opt din zece angajați din România ar schimba locul de muncă, un procent apropiat de cel regăsit la nivel global.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

La momentul actual, doar unul din cinci români declară că este satisfăcut de serviciul pe care îl are. După factorul „salariu”, cei mai mulți ar schimba locul de muncă dacă se vor putea simți mai în largul lor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 August 2022 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.