Chiar dacă sezonul estival este în toi, operatorii se plâng de lipsa personalului. Se caută barmani, ospătari, cameriste și bucătari, iar salariile pot ajunge la o mie de euro. Chiar și așa, oamenii nu par să se înghesuie. Ba chiar anunțurile de angajare sunt luate în derâdere. În această situație s-a găsit și un hotelier de pe litoral care a postat un mesaj pe internet, fiind în căutare de lucrători.

Nu e personal pe litoral. Anunț de angajare, în sezon estival, luat în râs

Un hotelier de pe litoral a avut o surpriză neplăcută, după ce a postat un anunț de angajare. În loc să primească CV-uri, s-a trezit cu reacții amuzante. Enache Calabache este unul dintre antreprenorii de la malul mării care caută cu disperare angajați încă de la începutul sezonului estival. Deși a încercat prin diferite metode să îi atragă pe oameni, puțini au fost interesați de oferta sa.

Pentru că numărul lor este în continuare insuficient, acesta a publicat din nou, recent, un anunț pe un site de socializare. Reacțiile și răspunsurile nu au fost pe măsura așteptărilor. Salariul este principalul motiv pentru care oamenii nu vor să vină.

Enache e de părere că nu va mai avea multe șanse să găsească muncitori, sezonul estival fiind în toi, așa că, pentru a-și ține afacerea deschisă, toată familia sa va fi nevoită să muncească pentru a suplini lipsa de personal.

„Aici am postat anunțul, căutând cameristă, iar mai jos sunt răspunsuri care pur și simplu m-au șocat. Reacții amuzate. Nu înțeleg ce este atât de amuzant la un salariu de 4.000 de lei pe lună. Într-adevăr, lipsa de personal este una cruntă, față de ultimii ani. Am postat un anunț căutând o cameristă pentru o pensiune de 15 camere și am primit numai comentarii răutăcioase, cum că salariul ar fi mic.

Pentru 4.000 de lei au spus că nu vor să vină. Vom fi nevoiți și mama mea și fratele meu și eu și nevasta mea, toată familia ca să ținem afacerea. Că două luni pe an, atât avem”, a declarat Enache Calabache pentru Dobrogea TV.

Atât hotelierii, cât și administratorii de plajă susțin că, de la an la an, rămân cu mai puțini angajați. Deși aceștia încearcă să le creeze toate condițiile și să le ofere salarii atractive, oamenii preferă alte domenii de activitate.

Citeste si:
Sezon estival sub așteptări pentru hotelieri. Scumpiri în lanț,...
Sezonul estival, sub...

„Pandemia a agravat situația”

„Pe restaurant, anul acesta a fost o mare problemă pe restaurant. Salariile, ca în fiecare an, sunt atractive, au mai și crescut. Dar totuși a fost lipsă de personal”, a declarat Elena Drăghici, manager hotel.

„Vin-pleacă, vin-pleacă, nu sunt oameni serioși care să vină, să bată palma cu tine, defapt ei vin, bat palma cu tine, par serioși și după te trezești că nu mai vin la muncă peste o săptămână-două”, a declarat Răzvan Chițan, operator de plajă.

Reprezentanții din turism spun că printre motivele care îi determină pe oameni să nu se angajeze pe litoralul românesc este timpul. Multora nu le convine să muncească doar câteva luni.

„Nimeni nu vrea să lucreze pentru două luni și în toamnă, din nou, să-și caute un alt loc de muncă. Deci este o problemă majoră, pe care o aveam deja oricum în turism. Iar pandemia a agravat situația pe care o aveam deja”, a declarat Corina Martin, agent de turism.

Citeste si:
Aglomerație pe litoralul românesc în luna septembrie
Litoralul românesc, la fel de...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.