Sezonul estival s-a încheiat, iar hotelierii au făcut deja bilanțul. Concluzia a arătat că vara 2022 a fost sub așteptări, cu încasări cu 20% mai mici față de 2019, semn că, deși pofta de vacanță a românilor a fost mare, după anii de pauză, scumpirile le-au tăiat-o.

Sezonul estival s-a încheiat cu încasări mici

În acest an, durata medie a sejurului a fost de cinci zile, iar valoarea medie a pachetului turistic a fost de 500 de euro, pentru două persoane, potrivit datelor oferite de agențiile de turism.

„Au fost căutate în primul rând și în prima faza pachetele all-inclusive sau acele pachete integrate. Turistul român vrea să primeaca mai mult în pachetul pe care îl rezervă, nu doar cazare și eventual un mic dejun”, a spus Raluca Hatmanu, agent de turism, pentru Observator.

Acest sezon estival a fost marcat de incertitudinea războiului declanșat de Rusia în Ucraina, cât și de inflație. Astfel, mulți au preferat să strângă bani sau să aibă grijă de necesități, în loc să îi cheltuiască în concediu.

„În martie, când a început războiul , în decurs de-o săptămână, vânzările s-au prăbușit cu aproximativ 70%”, a declarat Ionuț Nedea, touroperator, pentru sursa citată.

„Au negociat foarte mult, şi-au dorit ca tarifele să fie negociate. Au venit cu bugete stabilite de la început”, a transmis Iolanda Nanu, hotelier.

De menționat este și că preferințele românilor s-au schimbat în acest an. Clasamentul stațiunilor preferate de români a suferit modificări, Eforie Nord devansând Mamaia. Încasările au scăzut și ele.

„Eu anticipez că este o scădere de aproape 20 sau 25 la sută”, a comentat Ionuț Nedea, touroperator.

Cei mai mulți turiști la Marea Neagră au venit din București, Cluj si Iaşi. August a fost cea mai bună lună, însă în septembrie se găsesc cele mai bune oferte.

Citeste si:
Petrecerile de Revelion, mai scumpe. Mai mulți hotelieri au ales să...
Petrecerile de Revelion, mai...

Afaceriștii de la malul mării spun că vor încerca să mențină prețurile de anul acesta și anul viitor, chiar dacă scumpiri vor mai fi. Aceștia îi sfătuiesc pe turiști să își aranjeze vacanțele din timp, putând obține astfel reduceri chiar și de 50%.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Septembrie 2022 - 01 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.