Pe data de 13 aprilie, s-au împlinit 92 de ani de la nașterea lui Sergiu Nicolaescu. El a fost regizor, scenarist, actor și politician, dar și considerat cel mai prolific și mai vizionat regizor român din toate timpurile.

Viața marelui regizor

Sergiu Nicolaescu s-a născut pe data de 13 aprilie 1930 în orașul Târgu jiu. A fost nepotul comisarului de poliție Gheorghe Cambrea, care a fost arestat de regimul comunist în 1952 și condamnat la 15 ani închisoare. A fost, de asemenea, nepotul lui Nicolar Cambrea pe care Iosif Vissarionovici Stalin l-a ridicat, la vremea respectivă, la gradul de general. Când regretatul actor avea vârsta de doar cinci ani, părinții acestuia au luat decizia de a se muta din orașul natal și s-au stabilit în Timișoara.

Câțiva ani mai târziu, Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica București ca inginer mecanic. După absolvire a lucrat inițial la Buftea, iar mai apoi în cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, la filmări combinate. În tot acest timp, a dovedit că este un om plin de calități și a reușit să învețe multe lucruri care l-au ajutat în ceea ce privește realizarea filmelor sale câțiva ani mai târziu. Acesta a praticat, spre surprinderea multora, atletism, călărie, box și rugby și chiar și la 82 de ani, practica cel putin 1 oră de activitate fizică.

Sergiu Nicolaescu a fost căsătorit de trei ori, dar nu a avut niciun copil. Prima lui soție s-a numit Mariana Nicolaescu, iar căsnicia lor nu a fost una de durată, pentru că la doar câteva luni de la nuntă, au decis să o ia pe drumuri diferite. Mai apoi, regretatul actor a fost căsătorit cu un artist plastic pe nume Gabriela, iar mai apoi s-a căsătorit cu Dana, mai exact în anul 2005, femeia care i-a fost alături până în ziua morții. A regretat enorm faptul că nu a reușit să aibă niște copii care să îi ducă numele mai departe. Surse din apropierea lui au spus însă că el a fost cel vinovat pentru faptul că nu a devenit părinte, evitând mereu subiectul și dând vina pe programul încărcat și pe conjuctură.

Cariera lui Nicolaescu

Sergiu Nicolaescu și-a făcut debutul ca regizor în anul 1959, cu scurtmetrajul Scoicile nu au vorbit niciodată. Mai apoi, a participat la cel de-al cincilea Festival Internațional de Film de la Moscova cu filmul Dacii, primul lui lungmetraj. A fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972 cu filmul Mihai Viteazu. Unul dintre cele mai vizionate filme românești din toate timpurile a fost, însă, Nea Mărin miliardar, film în privința căruia regizorul a fost reticent la început, mai ales pentru că era prima lui comedie și avea mari emoții. De-a lungul vieții sale s-a bucurat de 54 filme, plus 27 coproducții și peste 1 miliard de spectatori.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

„Mihai Viteazul este probabil cel mai bun film istoric românesc… De data asta scenaristul Titus Popovici și regizorul Sergiu Nicolaescu vor avea în mărturiile istorice destule elemente dramatice astfel încât deși filmul este spectaculos, respectă aproape întru totul adevărul istoric. Chiar și maniheismul inerent în asemenea filme este aici minimal căci Mihai Viteazul (Amza Pellea) are un prieten turc, Selim Pașa (interpretat chiar de regizor), și are o relație încordată cu soția sa, doamna Stanca (Ioana Bulcă)”, scria criticul de film Marian Țuțui.

La data de 26 decembrie 2012, el a fost internat la Spitalul de Urgență Elias, din cauza unei afecțiuni digestive cronice. Pe 28 decembrie, a fost operat laparoscopic și mai apoi i-a fost descoperită o peritonită localizată cu punct de plecare apendicular. Sergiu Nicolaescu s-a stins din viață pe 3 ianuarie 2013, la 08:24, fiind incinerat la crematoriul Vitan-Bârzești din București, după cum chiar el și-a dorit.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Aprilie 2022 - 12 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.