Grigore Vasiliu Birlic a fost unul dintre cei mai mari actori români din istorie. Toți românii îl cunosc, dar foarte puțini știu despre el că a dat șapte ani la rând la Conservator, până a reușit să fie admis. Și-a dorit diploma mai mult decât orice pe lume și nu s-a lăsat, până când nu a ajuns în posesia ei.

Viața și cariera

Grigore Vasiliu a venit pe lume la 24 ianuarie 1905, la Fălticeni, judeţul Suceava, pe strada Pârâul Târgului. Provenea dintr-o familie de negustori foarte numeroasă, având doi frați și trei surori, în momentul nașterii sale. Pe vremea când era doar un copil, visa să ajungă clovn la circ, dar părinții au reușit să îl convingă de faptul că nu era tocmai cea mai bună idee. A absolvit absolvit Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni, în anul 1924, iar mai apoi s-a înscris la Facultatea de Drept din Cernăuţi.

Regretatul actor a fost căsătorit cu actriţa Angela Mateescu, care și-a pierdut viața din cauza unei boli, iar mai apoi cu actrița Valeria Nanci, Aceasta i-a fost parteneră în filmul ”Titanic Vals” (1964) şi în piesa „Topaze”, de Marcel Pagnol, în regia lui Constantin Dinischiotu, jucată la Naţionalul bucureştean începând cu anul 1968. Moartea primei sale soții l-a afectat enorm și chiar el spunea că mergea destul de des la mormântul femeii nu pentru a-i duce flori, ci pentru a-i citi ziarul așa cum făcea pe vremea când încă era în viață.

A dat examen de șapte ori la Conservator

Grigore Vasiliu Birlic și-a dorit enorm să urmeze cursurile Conservatorului de Artă Dramatică din Cernăuţi. Din cauza faptului că era peltic și scuipa când vorbea, a fost respins de șase ori. Acest defect de vorbire i-a cauzat multe probleme, dar nu s-a dat bătut prea ușor. Odată ce a fost admis la Conservator, în 1993 s-a mutat în București. Acolo, a urcat pe scena Teatrului Vesel şi s-a remarcat prin intermediul rolurile pe care le-a avut în mai multe comedii. Tot pe scena acestui teatru a primit rolul principal în comedia bulevardieră franţuzească ” Birlic”, unde interpretat rolul funcţionarului Perjoiu. Succesul acesteia a fost unul total neașteptat, iar marele nostru actor și-a căpătat porecla de Birlic. Datorită talentului său incontestabil a reușit să facă din porecla sa un mare nume al comediei românești.

Citeste si:
Descoperă Belgia prin orașele sale medievale. Informații și detalii...
Descoperă Belgia prin orașele...

În anul 1934 a debutat în cinematografie alături de Stroe şi Vasilache în filmul „Bing-Bang”.

Printre cele mai importante piese în care Birlic a jucat se află: Vârcolacul, Micul Weber de Arnold si Bach, Otto Elefantul de Arnold și Bach, Arde nevastă-mea de A. Vercourt și Jean Bever, Prostul din baie de Ernest Fiese și Karl Fellman, Corabia lui Noe, Așternutul de mătase de A. Birabeau și G. Dolley, Părintele cățeilor de Glinger și Taussig, Împăratul de Luigi Bonelli etc.

Grigore Vasiliu Birlic a fost impus ca director și patron al mai multor companii teatrale, printre care și trupa „Colorado”, dar a rezistat în funcție doar un an, din pricina legii comuniste a teatrelor din 1947 fiind mai apoi înlocuit în funcție.

Actorului i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române în anul 1953 „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. Mai apoi, în perioada 1955-1957 a primit și titlul de Artist al Poporului. A fost distinsm de asemenea, cu Ordinul Meritul Cultural clasa I în 1967 „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

Regretatul actor a intepretat 13 personaje din opera marelui dramaturgm Ion Luca Caragiale și anume: Crăcănel și Candidatul în D-ale carnavalului, Spiridon și Rică Venturiano în O noapte furtunoasă, Brânzovenescu și Dandanache în O scrisoare pierdută, Coana Efimița în Conu Leonida față cu reacțiunea, Lefter Popescu în Două loturi, Costăchel Gudurău în Telegrame. Despre Caragiale.

„Ca unul dintre actorii care am interpretat cele mai multe personaje – 13 – din opera marelui nostru dramaturg, îl evoc cu afectuoasă recunoștință și pentru succesele actoricești pe care mi le-a prilejuit. Au constituit pentru mine, în cei peste 35 de ani de teatru, o adevărata școală a măiestriei actoricești, personaje ale maeștrilor dramaturgiei noastre. Șapte roluri în cele patru comedii.”, spunea Grigore Vasiliu Birlic, la vremea acea.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Marele actor român s-a stins din viață la data de 14 februarie 1970, la București, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Decembrie 2021 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.