Radu Beligan a fost declarat cel mai longeviv actor care se afla în activitate pe scena teatrului românesc, iar astăzi se împlinesc 103 de ani de la nașterea sa. El a fost un actor român, cu o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio, care și-a pierdut viața la vârsta de 97 de ani.

Viața și cariera

Radu Beligan s-a născut pe 14 decembrie 1918, în Galbeni (Filipești), Bacău. Pe linie paternă, acesta a fost un urmaș al unuia dintre frații lui Ion Creangă, iar pe linie maternă a fost de origine grec. Acesta a făcut liceul în orașul natal, iar mai apoi a urmat studiile în cadrul Facultății de Drept şi Filosofie a Universităţii Bucureşti. La doi ani distanță, regretatul actor a reușit să la Academia Regală de Muzică şi Artă Dramatică, devenind studentul Luciei Sturdza Bulandra, facultate pe care, din nefericire, nu a absolvit-o.

În perioada 1950 – 1965, fost profesor la Institutul de Teatru și Film, urmând ca în 1961- 1975 să fie deputat în Marea Adunare Națională. În 1969 – 1989, a fost, de asemenea, membru al Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Între anii 1961 și 1969, Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, iar între anii 1969 și 1990 a obținut funcţia de director al Teatrului Național din București.

Debutul lui în actorie a avut loc pe scena Teatrululu Liedertafel – Alhambra – Regina Maria, unde a jucat în „Crimă și pedeapsă” de Gaston Bary, după Fiodor Mihailovici Dostoievski, regia Mihai Zirra, în anul 1937. În aceeași perioadă a jucat și în „Molima” de Ion Marin Sadoveanu şi „Pescuitorul de umbre” de Jean Sarment, regia Sergiu Dumitrescu.

A urcat pe scenele celor mai mari teatre de la noi, dar cele mai multe și cele mai importante roluri le-a jucat pe scena Teatrului Național din București, unde a dat viață unor personaje precum: „Romeo și Julieta, actul 6″, „Între filologi” sau „Cine răspunde?” de D.D. Pătrășcanu, regia N.Gh. Kirilov, în anul 1945. Alte roluri de succes pe această scenă au fost Agamiță Dandanache – în „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, în anul 1948, Rică Venturiano – „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, în 1949, Tuzenbach – „Trei surori” de A.P. Cehov, regia Moni Ghelerter, în anul 1950, Catindatul – „D`ale carnavalului” de I.L. Caragiale, regia Sică Alexandrescu, în 1951, Dr. Smil – în „Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Marietta Sadova, Mihail Zirra, în anii 1956 și 1973, Profesorul – în „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, regia Sică Alexandrescu, în 1956, dar și multe, multe altele.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

La vârsta de 43 de ani a înființat Teatrul de Comedie

Regretatul actor a înfințat propria companie de teatru care s-a numit Compania Radu Beligan, iar în perioada 1947 – 1948 a jucat în „Clasa a 8-a B” de Roger Ferdinand, regia Ionel Țăranu şi în „Rușinea familiei” de Mircea Ștefănescu, după Ronald Harwood, regia Ion Talianu.

A înființat Teatrul de Comedie în 1961, unde l-a jucat pe Berenger – în „Ucigaș fără simbrie” de Eugene Ionesco, regia Lucian Giurchescu Chitlaru, în „Opinia publică” de Aurel Baranga, regia Mihai Berechet Cirivis, în „Capul de rățoi” de George Ciprian, regia David Esrig, a fost Șeful – în „Șeful sectorului suflete” de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter şi a putut fi admirat în „Celebrul 702″ de Alexandru Mirodan, regia Moni Ghelerter.

Citeste si:
Cine a fost Ana Aslan. Ea a descoperit tinereţea veşnică: „Nu se...
Cine a fost Ana Aslan. Ea a...

În cei peste 75 de ani de carieră, actorul a fost un om de calitate, care a reușit să se facă remarcat atât pe scena teatrului românesc, cât și peste hotare. S-a dovedit a fi și un excelent regizor un exponent de referinţă al producţiilor de radio şi televiziune, devenind un exemplu demn de urmat de către generațiile viitoare.

Premii şi distincţii

A primit o mulțime de premii şi distincţii. I s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. A obținut, de asemenea, titlul de Artist al Poporului, în 1962, dar și Ordinul Meritul Cultural clasa I, în 1967, „pentru activitate îndelungată în teatru și merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Citeste si:
Laura Bretan, Dora Gaitanovici, Cristina Lupu si Jurjak vor cânta...
Laura Bretan, Dora...

A mai fost și un membru de Onoare al Academiei Române, datorită activității sale în domeniul artei, din anul 2004. A fost decorat și cu Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan şi cu Ordinul Serviciul Credincios „Mare Ofițer” al României.

Acestea sunt doar câteva dintre premiile și distincțiile primite, dar trebuie remarcat și faptul că a 27 martie 2011 a primit o stea pe Walk of Fame București – Aleea Artiştilor din Piaţa Timpului din Bucureşti. Mai apoi, pe data 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Radu Beligan a fost căsătorit de trei ori. Prima lui soție se numea Nineta Gusti, pe care a iubit-o timp de 15 ani. S-a căsătorit mai apoi cu Dana Crivăţ, alături de care a avut și un copil. Cea de-a treia se numește Marica Beligan cu care a făcut trei copii și pe care a iubit-o până și-a dat ultima suflare.

Citeste si:
Tatăl lui Harry Potter vine în premieră la Comic Con. Actorul...
Tatăl lui Harry Potter vine...

„Timpul e o glumă proastă a unui calendar pe care eu nu-l recunosc. Eu sunt actor. În artă, timpul se măsoară cu altfel de ceasornice. Eu nu am adunat ani, ci mai multe tinereţi succesive.” , spunea marele actor.


Despre autor:

Diana Oprișan
 Diana Oprișan a fost mereu pasionată de scris și de fotografie. Odată ajunsă în București, a visat să le facă fotografii celor mai mari artiști de la noi din țară, dar și din străinătate. Și-a făcut un blog, unde scria tot felul de articole despre evenimentele la care participa, iar în felul acesta a fost contactată de către cei de la ZU TV, unde a lucrat timp de doi ani. În pandemie, a simțit nevoia să muncească mai mult, așa că a mai redactat articole și pentru alte site-uri de știri, precum eVedete.ro și DespreVedete.ro. După aceea, s-a angajat la Spynews.ro, unde, deși nu a lucrat prea mult timp, a învățat foarte multe lucruri care, ulterior, i-au fost de folos. Acum, lucrează pentru 9AM și consideră că este cel mai important să faci mereu ceea ce îți place.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Decembrie 2021 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.