România este la un pas de epidemie de gripă. Camerele de gardă nu mai fac față numărului mare de infecții respiratorii, iar pacienții continuă să vină, în condițiile în care din farmacii dispar tot mai multe medicamente, inclusiv banalele antitermice. Ministerul Sănătății ar urma să decidă azi dacă declară sau nu epidemie de gripă. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta", a vorbit despre consecințele declarării epidemiei și despre ce ar trebui să facem și să nu facem când avem simptome.

Ministerul Sănătății ar putea declara epidemie de gripă în România

„În afară de o supraveghere extrem de strictă care este absolut normală în cazul infecţiilor care se transmit pe cale aeriană, există o limitare a accesului sau un acces cu măsuri de protecţie suplimentară pentru aparţinători atunci când ajung în spital, până la interzicerea accesului în anumite secţii, mai ales dacă numărul de infecţii respiratorii este în creştere şi dacă în spital sunt declarate focare de infecţii respiratorii”, a declarat doctor Beatrice Mahler la Observator.

„Ce recomand e să evite să utilizeze antibioticul la domiciliu. Tratamentul poate să fie început la domiciliu, dar cu medicaţie simptomatică, adică trebuie să scădem febra, să ameliorăm durerea musculară, de gât. Dacă simptomele persistă, dacă febra nu răspunde la tratamentul administrată acasă, dacă starea e atât de alterată încât pacientul nu mai poate să mănânce, să se hidrateze, prezentarea lui la o cameră de gardă este obligatorie”, a mai spus specialistul.

Ce măsuri ar putea fi luate

Joi, 5 ianuarie, este așteptată o decizie privind declararea epidemiei de gripă în România. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat cu o zi în urmă că este foarte probabil ca bilanțul de joi să indice a treia săptămâna de creștere consecutivă a cazurilor.

Măsurile care ar putea fi luate vizează spitalele, fiind legate de accesul aparținătorilor, cât și de protecția personalului medical și a pacienților. De altfel, unele unități medicale au restricționat deja vizitele pentru rude.

Conform datelor publicate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), în săptămâna 19-25 decembrie (S51/2022) s-au înregistrat, la nivel naţional, 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), comparativ cu 101.059 cazuri înregistrate în săptămâna precedentă şi cu 38.322 cazuri înregistrate în S 51/2021.

Citeste si:
Vaccinarea antigripală a început și în farmacii. Ce să faci ca să...
Vaccinarea antigripală a...

Rafila, despre lipsa unor medicamente

Cât despre lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a menționat că de o lună poate fi observată o creștere mare a consumului de antitermice și antiinflamatoare.

„Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populaţia, medicii şi farmaciştii să elibereze medicamente similare care conţin aceleaşi substanţe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel naţional, nu e penurie”, a completat ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a făcut publică lista medicamentelor pe bază de ibuprofen, paracetamol și oseltamivirum (antiviral pentru gripă), potrivit pentru adulţi şi copii.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.