Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că România este încercată de un val contagios de gripă, iar joi cel mai probabil va fi declarată oficial epidemie de gripă în țară. Deja de trei săptămâni numărul cazurilor sunt într-o continuă creștere și urmează să fie luate măsuri.

Rafila, despre epidemia de gripă din România

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că bilanțul de joi va decide dacă în România va fi declarată oficial epidemie de gripă sau nu. Deja a treia săptămână consecutiv numărul cazurilor sunt în creștere.

"Așteptăm cifrele de mâine, joi se face bilanțul. E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă. Nu se introduc restricții, se iau măsuri în spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cât va evolua starea de epidemie.”, a spus ministrul.

Rafila spune că se vor intensifica măsurile pentru protecția personalului medical și a pacienților, inclusiv se va introduce purtarea măștii în interior, screening epidemiologic.

„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie.”, a mai adăugat acesta.

Recomandări pentru persoanele cu simptome de gripă

Rafila a subliniat că așa cum au menționat și colegii lui, antibioticele nu trebuie să fie utilizate în infecțiile virale, iar pacienții trebuie să se prezinte la unitățile de primiri urgențe în cazurile medii și grave. Persoanele care prezintă forme ușoare trebuie să se adreseze medicilor de familie și să nu aglomereze camerele de urgențe.

Iar ceea ce ține de lipsa unor medicamente din farmacii, ministrul Sănătății a afirmat că de o lună de zile se constată o creștere mare a consumului de antitermice și antiinflamatoare.

Citeste si:
Vaccinarea antigripală a început și în farmacii. Ce să faci ca să...
Vaccinarea antigripală a...

"Am luat măsuri să compensăm lipsurile, să informăm populația, medicii și farmaciștii să elibereze medicamente similare care conțin aceleași substanțe active. Am făcut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa 4 milioane de comprimate la nivel național, nu e penurie", a spus Rafila.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Ianuarie 2023 - 04 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.