România începe de astăzi, 16 mai, administrarea celei de-a patra doze de vaccin anti-COVID-19 cu Pfizer. Anunțul a fost făcut în data de 11 mai de Ministerul Sănătății, în contextul în care specialiștii susțin că valul 6, din toamnă, nu poate fi evitat. Imunizarea se poate face atât în centrele de vaccinare, cât și în cabinetele de medicină de familie. Recomandările ministerului pentru administrarea acestui ser.

Începe vaccinarea anti-COVID-19 cu a patra doză. Recomandarea Ministerului Sănătății pentru administrarea serului Pfizer

Persoanele care au peste 18 ani pot merge, începând de luni, în centrele de vaccinare sau la medicul de familie pentru a face a patra injecție anti-COVID cu serul Pfizer, dacă au trecut patru luni de când au primit doza booster (n.r. a treia doză). Dovada imunizării cu doza a patra va fi reprezentată de adeverință de vaccinare, generată din Registrul Electronic Național de Vaccinări ori de certificatul digital, anunță autoritățile. Se recomandă efectuarea dozei a patra de vaccin în special persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani.

„Începând din 16 mai 2022, în centrele de vaccinare şi în cabinetele de medicină de familie se poate efectua, la cerere, cea de - a patra doză de vaccin Comirnaty - Pfizer BioNTech. Pot solicita vaccinarea cu doza a 4-a persoanele peste 18 ani care au fost vaccinate împotriva COVID-19 cu 3 doze de vaccin de tip ARN mesager", a transmis ministerul Sănătății.

Profesorul Emanoil Ceauşu, medic primar Boli Infecţioase şi Tropicale la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti, este de părere că decizia Ministerului Sănătăţii este una benefică.

„Aşteptam o astfel de hotărâre şi toată lumea vaccinată ar trebui să facă această a patra doză de vaccin ARN mesager pentru că numărul de anticorpi a scăzut în timp şi devenim mai vulnerabili. Sigur, în primul rând vorbesc de persoanele în vârstă şi de cei cu alte afecţiuni la care infectarea cu noul coronavirus are efecte mai puternice.

Totuşi, repet, toată lumea care are cel puţin 18 ani şi este vaccinată ar trebui să facă şi această doză a patra de rapel. Suntem într-o situaţie endemică şi oricum spre toamnă ne aşteptăm, cu siguranţă, la un nou val de infectări mai ales că alături de Omicron a început din nou să-şi facă de cap şi Delta care are simptome mai puternice. Practic, vom proceda ca la gripă, probabil, adică ne vom vaccina în fiecare an”, a precizat profesorul Emanoil Ceauşu.

Citeste si:
Înscrieri pentru acordarea tichetelor de masă restante în Sectorul 4
Persoanele vaccinate...

Nu poate fi evitat un nou val

Experții spun că, din toamnă, un nou val COVID-19 va guverna Europa și implicit România. Între timp, Africa de Sud, SUA și China se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri. În Statele Unite, numărul persoanelor spitalizate în urma infecției cu noul virus a crescut cu 21% în două săptămâni.

Aproximativ 18.918 de pacienți se află în spitalele de pe teritoriul țării pentru a primi tratament împotriva acestei boli. Prin urmare, administrația Biden a lansat un nou avertisment conform căruia SUA ar putea înregistra 100 de milioane de cazuri pozitive de COVID-19 în toamnă și iarnă.

Virusul va continua să dezvolte mutații

Creșteri ale numărului de cazuri cu noul coronavirus sunt posibile, în contextul în care SARS-CoV-2 va continua să dezvolte mutații. Din acest motiv, țările din UE trebuie să aibă planuri care să le permită să revină repede la starea de urgență sanitară, De asemenea, teritoriile ar trebui să accelereze vaccinările, a anunțat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, Stella Kyriakides.

Citeste si:
Val de infectări cu COVID-19 în România! Ce spune ministrul...
Val de infectări cu COVID-19...

Într-un document care prezintă strategia UE pentru faza post-urgenţă a pandemiei, Bruxelles-ul a îndemnat guvernele europene să depună în continuare eforturi pentru imunizarea persoanelor încă nevaccinate împotriva noului virus, mai ales a copiilor, înainte ca noul an școlar să înceapă în toamna acestui an.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.