După doi ani de restricții, România a ieșit din starea de alertă din 8 martie, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis, justificând decizia prin faptul că pandemia ar fi „pe o pantă accelerat descendentă” și că „valul 5 e aproape de a se termina”. Miercuri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat un plan actualizat pentru COVID-19, în care a prezentat trei scenarii posibile despre cum va evolua pandemia în acest an.

Cele trei scenarii posibile ale evoluţiei pandemiei în 2022 (OMS)

„Pe baza a ceea ce ştim acum, scenariul cel mai probabil este că virusul SARS-CoV-2 continuă să evolueze, dar severitatea bolii pe care o provoacă se reduce în timp, pe măsură ce imunitatea creşte ca urmare a vaccinării şi infecţiei”, a spus directorul general Tedros Adhanom Ghebreyesus în timpul unui briefing.

Totuși, șeful OMS a avertizat că pot apărea creșteri periodice ale numărului de cazuri noi și decese, pe măsură de imunitatea scade. De aceea e de părere că vaccinarea periodică pentru populațiile vulnerabile rămâne necesară.

Cât despre celelalte două scenarii posibile, Tedros a explicat că fie vor apărea variante mai puțin grave și nu va fi nevoie de rapeluri ori noi formulări de vaccinuri, fie va apărea o variantă mai severă și protecția oferită de serurile anti-COVID-19 sau de infecții anterioare va scădea rapid.

Planul strategic de pregătire şi răspuns actualizat stabileşte ajustările strategice pe care fiecare ţară trebuie să le facă pentru a aborda factorii de transmitere a SARS-CoV-2, pentru a reduce impactul noului coronavirus şi pentru a pune capăt urgenţei globale, relatează news.ro.

Acesta este al treilea plan strategic de pregătire şi răspuns lansat de OMS şi probabil va fi ultimul, a spus Tedros. Primul raport a fost lansat în februarie 2020, la începutul pandemiei.

Doi ani de pandemie

Criza sanitară a debutat în țara noastră în urmă cu doi ani, în data de 26 februarie 2020 fiind înregistrat primul caz de COVID-19 în România, după ce în China, la Wuhan, ar fi fost depistat primul caz în luna decembrie a anului 2019.

Până azi, peste 64.000 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS- CoV-2 au decedat, în diversele sale forme, botezate după literele alfabetului grecesc. De la debutul pandemiei, Comisia Europeană a formulat peste 1440 măsuri în domeniul economic, inclusiv peste 650 măsuri de ajutor de stat.

Citeste si:
Românii care au câștigat cei mai mulți bani în 2022. Doar 5 județe...
Românii care au câștigat cei...

„Ultimii doi ani au adus multe provocări, care ne-au influențat în cele mai diferite moduri: răspândirea accelerată a virusului, izolarea, presiunea pusă pe sistemul sanitar, închiderea școlilor, afectarea mai multor sectoare din economie, diminuarea interacțiunilor sociale, toate acestea au avut un impact negativ și ne-au ridicat nenumărate bariere”, a spus Klaus Iohannis.

„O perioadă de mari sacrificii pentru români, dar, în același timp, o perioadă în care am descoperit noi valențe ale solidarității, ale spiritului civic, ale dedicării și implicării”, a mai spus președintele.

Șeful statului a recomandat vaccinarea anti-COVID în continuare. „Chiar dacă sunt semne îmbucurătoare că am intrat într-o fază descendentă, este la fel de important să continuăm să ne vaccinăm și să ne protejăm, fiindcă cel mai probabil va trebui să trăim cu acest virus.”

Citeste si:
Ce este iGas, boala gravă tot mai des întâlnită la copiii sub 10...
Ce este iGas, boala gravă tot...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Martie 2022 - 09 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.