Pneumonia reprezintă o infecție a plămânilor care poate pune viața în pericol. Putând avea numeroase cauze, de la infecții bacteriene, la infecții fungice sau virale, afecțiunea produce o inflamare a țesuturilor pulmonare, ducând în cele din urmă la umplerea cu lichid a alveolelor pulmonare.

Deoarece alveolele pulmonare reprezintă locul în care se desfășoară schimbul de oxigen și dioxid de carbon, umplerea acestora cu lichid poate provoca durere și greutate în respirație sau dispnee.

Putând afecta pe oricine indiferent de vârstă sau gen, pneumonia poate fi totuși mult mai severă în cazul bebelușilor, copiilor, persoanelor vârstnice sau a celor cu alte afecțiuni medicale cum ar fi diabet, astm, boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sau probleme renale.

Deoarece pneumonia poate fi severă sau chiar fatală dacă este lăsată netratată, observarea rapidă a simptomelor este esențială pentru a obține atenția medicală necesară.

În continuarea acestui articol vom discuta despre cele mai frecvente simptome ale pneumoniei, pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta și să observi mult mai ușor orice abatere de la normal.

4 semne și simptome ale pneumoniei

Chiar dacă simptomele pneumoniei tind să varieze în funcție de tip, severitate și starea generală de sănătate a persoanei afectate, există însă câteva semne care sunt mult mai des întâlnite, cum ar fi:

Tusea productivă

Tusea este o metodă a corpului de a scăpa de iritanți cum ar fi fumul, mucusul, praf, polen și așa mai departe.

Deoarece tusea reprezintă un simptom al mai multor afecțiuni, anumite caracteristici ale acesteia pot oferi informații cu privire la cauză și pot ajuta la diagnosticarea corectă a afecțiunii.

Tusea poate fi de mai multe tipuri, însă în cazul pneumoniei aceasta este de obicei productivă, la fel ca și în cazul răcelii sau gripei.

Tusea productivă înseamnă tusea care elimină mucus din sistemul respirator, aceasta putând fi acută cu o durată mai mica de trei săptămâni sau cronică cu o durată de peste opt săptămâni la adulți și patru săptămâni la copii.

Citeste si:
Cum se simte fiica lui Mihai Morar, la două luni de la operație: „O...
Cum se simte fiica lui Mihai...

Febra

Deoarece pneumonia este o infecție la nivelul plămânilor, sistemul imunitar va încerca să o îndepărteze, temperatura corpului crescând ca rezultat al acestei acțiuni.

Prezentând la rândul ei simptome precum transpirații abundente, somnolență, apetit scăzut și frison, febra reprezintă un semn care necesită atenție medicală cât mai rapidă pentru a preveni creșterea în continuare a temperaturii corpului.

Având în vedere că temperatura normală a corpului este între 36-37 grade Celsius, majoritatea experților consideră febra ca fiind o temperatura de 38°C, clasificând-o mai departe în funcție de durată, amploare și persistență.

Dureri în piept

La fel ca și celelalte simptome, durerile în piept pot avea numeroase cauze, de la afecțiuni cardiace la afecțiuni gastrointestinale sau pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Citeste si:
România, la un pas de epidemie de gripă. Ce ar trebui să facem când...
România, la un pas de...

Mai mult decât atât, durerile în piept pot fi datorate și problemelor asociate cu mușchii și oasele toracelui, cauzele putând varia de la coaste rupte sau fisurate, la dureri musculare rezultate din activități fizice.

În cazul pneumoniei, durerea în piept este de obicei amplificată în timpul respirației sau în timpul tusei și este acompaniată și de alte simptome cum ar fi febră, frison, tuse productivă sau rinoree (curgerea nasului).

Greutate în respirație

Greutatea în respirație poate fi descrisă ca incapacitatea de a trage în piept cantitatea necesară de aer, ducând astfel la senzația de panică și sufocare.

Tulburările respiratorii pot fi cauzate de numeroase afecțiuni inclusiv stres și anxietate, și chiar dacă multe cauze sunt de natură pulmonară cum ar fi BPOC sau astm, greutatea în respirație cauzată de pneumonie este acompaniată, de obicei, și de alte simptome cum ar fi dureri musculare, febră, frison sau stare de oboseală.

Citeste si:
Răceală versus gripă. Care sunt diferențele și simptomele
Răceală versus gripă. Care...

Deoarece pneumonia poate reprezenta o afecțiune severă sau chiar fatală, orice abatere de la normal sau apariție a unor semne asociate cu aceasta, trebuie menționate medicului de familie, acesta putând diagnostica cauza exacta și putând recomanda tratamentul corespunzător.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Martie 2021 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.