Alimentele influențează direct starea noastră fizică, dar și emoțională. Iar cum pandemia pune foarte multă presiune asupra organismului nostru, trebuie să știm cu ce să îl hrănim pentru ca acesta să își mențină sănătatea.

„Există așadar, o serie de alimente care pot îmbunătăți, prin consumarea lor, funcțiile creierului”, susține nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Spre exemplu, o dietă bogată în acizi grași esențiali omega 3 poate ajuta la menținerea vaselor de sânge de la nivel cerebral libere și neobturate și la o funcționare corespunzătoare a celulei nervoase. Și acest lucru se poate realiza foarte simplu consumând de două ori pe săptămână pește.

Alimente care inhibă activitatea cerebrală

Pe de altă parte există și substanțe alimentare care inhibă activitatea cerebrală. Alcoolul și alimentele cu indice glicemic foarte mare sunt astfel de exemple, care pot cauza modificări ale nivelului glicemiei, cu impact major asupra comportamentului, a explicat nutriţionistul.

„Printre alimentele care stimulează activitatea cerebrală se pot aminti: avocado, banana, drojdia de bere, broccoli, pepenele galben, ouăle, carnea de curcan, pește (crap, scrumbie, somon), semințele de in, germenii de grâu, portocala, orezul brun, legumele cu frunze verzi, soia, chefirul. Substanțele care trebuie cât mai puțin consumate sau chiar eliminate pentru o bună sănătate a minții sunt: alcoolul consumat în exces, coloranții alimentari artificiali, îndulcitorii artificiali, extractele de cola, băuturile carbogazoase dulci băute constant, grăsimile hidrogenate, nicotina, abuzul de pâine albă și nu în ultimul rând, supraalimentația”, recomandă Lygia Alexandrescu.

Fiecare dintre aceste substanțe au mecanisme de acțiune diferite: alcoolul distruge efectiv celula nervoasă, nicotina cauzează constricția capilarelor și limitează fluxul sanguin la nivel cerebral, grăsimile hidrogenate cauzează boala coronariană, coloranții artificiali au efecte negative, în special asupra dezvoltării copiilor, zahărul rafinat și carbohidrații simpli dezechilibreasa organismul la nivel metabolic (hipoglicemie, diabet), etc.

Alimente benefice creierului

„Trebuie așadar, reținut faptul că alimentele preferate ale creierului sunt carbohidrații complexi. Aceste substanțe au o moleculă formată dintr-un număr mare de atomi, motiv pentru care digestia lor la nivel intestinal durează mai mult și astfel carbohidrații simpli se eliberează treptat, organismul fiind aprovizionat constant cu glucide simple. Astfel, pancreasul nu va fi forțat să secrete cantități mari de insulină iar hipoglicemia va fi prevenită”, spune Alexandrescu.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

O dietă bogată în fructe, legume, cereale, lactate și pește poate fi unul din ingredientele principale ale secretului unei memorii bune, al unui fond psihic echilibrat și al unei mari capacități de concentrare, precizează antena3.ro.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Decembrie 2020 - 12 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.