Amenajarea unui foișor de grădină poate fi o idee minunată dacă îți dorești să petreci mai mult timp în grădină, cu prietenii la un grătar sau savurând cafeaua dimineața în aer liber.

Dacă însă nu vrei să te complici prea mult cu angajarea unei firme care să construiască foișorul sau nu dorești să investești timp și bani pentru realizarea unui foișor de la zero, ai la îndemână opțiunea de a achiziționa structura de lemn gata debitat, cu montaj inclus. Această variantă este avantajoasă din punct de vedere al timpului de realizare, iar ție îți rămâne doar să te ocupi de realizarea suportului pe care vei amplasa foișorul.

Dacă ai un weekend liber și un pic de voință, poți realiza chiar tu fundația pentru foișor și astfel te vei bucura în cel mai scurt timp de o limonadă rece savurată în aer liber, la umbră.

Nu este o treabă dificilă, astfel încât construcția poate fi gata în câteva zile și îți vei putea întâmpina prietenii în foișorul tău, înconjurat de ghivece colorate și plante.

Pentru puțină inspirație, urmează sfaturile noastre și pașii despre cum să construiești fundația unui foișor de grădină.

Iată care sunt materialele și uneltele de care vei avea nevoie pentru realizarea fundației:

Materiale necesare:

- pietriș;

- beton;

- țăruși din lemn;

- spray vopsea și sfoară;

- scânduri/placaj de lemn;

- cuie;

- gresie pentru exterior;

- adeziv pentru gresie de exterior;

- distanțieri,

- chit pentru rosturi.

Unelte necesare:

- greblă;

- ciocan;

- placă compactoare;

- dreptar;

- nivelă cu bulă de aer;

- mistrie dințată;

- ferăstrău circular pentru debitat plăci ceramice;

- racletă de cauciuc.

Pasul 1: Poziționează câțiva țăruși de lemn în pământ, la aceeași înălțime, pentru a marca suprafața foișorului. Apoi înconjoară-i cu sfoară pentru a delimita suprafața. Recomandăm să utilizezi un echer sau un alt instrument cu unghiuri drepte, astfel încât să te asiguri că vei obține unghiuri perfecte de 90 de grade.

Citeste si:
Petrecerea lui Elton John cu ocazia Oscarurilor a strâns milioane...
Petrecerea organizată de...

Pasul 2: Asigură-te că terenul este drept utilizând o nivelă cu bulă de aer. Cel mai probabil vor exista mici variații de înclinare, iar acestea vor fi corectate odată cu turnarea fundației. Utilizează un spray cu vopsea pentru a marca suprafața, apoi înlătură sfoara.

Pasul 3: Eliberează zona pe care ai ales-o pentru amplasarea foișorului până la o adâncime de 25 centimetri pentru a lăsa loc pentru piatră, mortar și gresie de exterior.

Apoi așterne un strat de pietriș de cinci-opt centimetri, folosind o greblă pentru a-l distribui și pentru a uniformiza orice denivelări.

Pasul 4: Utilizează o placă compactoare pentru a nivela terenul dur. Această etapă este importantă, deoarece stabilizează stratul de piatră, pentru o bază solidă. După compactare, verifică dacă suprafața este dreaptă.

Citeste si:
Bill Gates a anunțat când va fi gata vaccinul pentru Covid-19
Bill Gates a anunțat când va...

Pasul 5: Realizează cofrajul din scânduri de lemn sau placaje de lemn, debitate la dimensiunea dorită. Mai verifică o dată dacă unghiurile sunt drepte, iar apoi stabilizează cofrajul utilizând un ciocan și câteva cuie. De asemenea, este important să te asiguri că laturile cofrajului sunt la același nivel, pentru ca fundația să fie dreaptă.

Pasul 6: Înainte de a turna betonul, întinde o folie de polietilenă pentru a preveni uscarea prea rapidă a betonului. După prepararea betonului, toarnă-l în interiorul cofrajului și întinde-l utilizând o greblă. Pentru o placă stabilă, poți arma interiorul cu o plasă din oțel. După așezarea plasei, toarnă restul de beton și nivelează bine. Utilizează un dreptar în etapa finală pentru a netezi betonul.

Citeste si:
Cum a cumpărat o italiancă un tablou de Picasso cu doar 100 de euro
Cum a cumpărat o italiancă un...

Pasul 7: Lasă betonul să se usuce câteva zile, iar dacă e prea cald, udă-l din când în când pentru a evita formarea crăpăturilor. După ce placa s-a uscat, vei monta stâlpii foișorului cu ajutorului unor suporți metalici pentru stâlpi.

Pasul 8: Odată montat foișorul, urmează să finalizezi podeaua, acoperind fundația cu gresie pentru exterior. Mătură suprafața fundației, pregătește plăcile de gresie pentru montaj, adezivul, chitul de rosturi și distanțierii, în funcție de preferințele tale.

Pasul 9: Întinde adezivul pentru gresia de exterior pe plăci cu ajutorul unei mistrii dințate. Întinde adezivul perpendicular pe stratul de suport pentru a asigura rezistența podelei.

În această etapă trebuie să știi că alegerea adezivului potrivit este poate chiar mai importantă decât a gresiei, deoarece un adeziv bun va asigura durata de viață a podelei. Alege un adeziv rezistent la temperaturi scăzute și având în vede că vei monta gresia la exterior, asigură-te că adezivul acoperă întreaga suprafață a plăcii.

Citeste si:
Medicii se îndreaptă către antreprenori: Cu ce poți contribui și tu
Medicii se îndreaptă către...

Pasul 10: La 24 de ore după montarea gresiei, scoate distanțierii și prepară chitul pentru rosturi. Înainte de asta, aspiră rosturile pentru a elimina praful și resturile de adeziv. La fel ca în cazul adezivului, este recomandat să alegi un chit de rosturi potrivit pentru exterior.

Rolul chitului este de a preveni infiltrațiile și de a absorbi mișcările de dilatare a plăcilor. Chitul se va aplica cu o racletă din cauciuc imediat după preparare, deoarece se usucă într-un timp destul de scurt. De asemenea, curățarea chitului de pe plăcile ceramice se va realiza la 20 de minute după aplicare, cu un burete umezit.

După curățarea gresiei, este indicat să finisezi chitul de rosturi. Folosește un burete și trece-l peste rosturi apăsând ușor. Lasă chitul să se usuce timp de 24 de ore înainte de a poziționa mobilierul de grădină, pentru a te asigura că s-a uscat. Fundația ta este acum gata!

Așadar, un foișor de grădină poate fi o zonă de relaxare și de divertisment și acționează și ca un spațiu de tranziție între casă și grădină. O astfel de construcție necesită puțină întreținere, este rezistentă și relativ simplu de amenajat. Realizarea fundației foișorului este primul pas pe care trebuie să-l efectuezi și pe care îl poți realiza singur cu puțină îndemânare și voință.


Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Iulie 2022 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.