Deși există nenumărate mijloace de comunicare la distanță, care funcționează folosind unde radio, stațiile de emisie recepție rămân una dintre opțiuni și nu încetează să-și dovedească utilitatea. Pentru a fi eficiente, acestea trebuie alese în funcție de scopul pentru care urmează să fie utilizate, existând o multitudine de posibilități.

La ce folosesc și cui?

Stațiile de emisie recepție sunt mijloace de comunicare la distanță (caracteristicile tehnice le fac utilizabile în zonele fără semnal GSM), garantează siguranță și confidențialitate, au baterii foarte eficiente și un consum mic. La toate acestea se adaugă faptul că pot fi utilizate pe frecvențe libere, pentru că funcționează fără a implica licențe, abonament sau cartele de tip sim.

Aceste sisteme permit comunicarea între două sau mai multe persoane, iar în anumite situații, și interacțiunea cu alte dispozitive similare, atâta vreme cât este utilizată o frecvență comună. Aceste stații walkie talkie sunt ideale în vacanțe și drumeții, în excursii, dar și celor care lucrează în depozite, pe șantiere, în marile magazine, echipelor de pază și protecție, salvatorilor, inclusiv celor montani sau care acționează în zone fără acoperire GSM, precum și în multe alte situații.

Raza de acțiune

Aceasta reprezintă unul dintre detaliile tehnice esențiale ale unei stații de emisie recepție și depinde de modul în care urmează să fie utilizată. Chiar și pentru cele mai simple modele, producătorii declară o rază de acțiune de cel puțin 4 kilometri. Stațiile cu performanțe sporite pot ajunge chiar și la o rază de 10 kilometri.

Ceea ce contează este ca stația să funcționeze în parametri buni și foarte buni, în ceea ce privește calitatea recepției și a semnalului sonor în perimetrul în care este folosită, astfel că o rază de acțiune de 3-5 kilometri este, de cele mai multe ori, mai mult decât suficientă, în cazul în care este utilizată pentru excursii sau în alte activități outdoor ori în timpul deplasării cu un mijloc de locomoție (de exemplu, deplasarea utilizatorilor cu mașini diferite, către aceeași direcție).

Citeste si:
VIDEO Scene șocante în Baia Mare. Doi tineri proaspăt căsătoriți au...
VIDEO Scene șocante în Baia...

Sursa de alimentare și rezistența bateriei

Autonomia este un element important al acestor dispozitive. Majoritatea modelelor funcționează cu acumulatori care pot fi reîncărcați, dar la fel de bine și cu baterii clasice, ceea ce le oferă autonomie inclusiv în zonele în care nu există acces la energie electrică.

Modul de alimentare al stațiilor de tip walkie talkie este foarte eficient și ieftin, ceea ce face din aceste sisteme de comunicare la distanță instrumente indispensabile echipelor de salvare, celor care merg în excursii în zone izolate, dar și în situații critice (inundații, cutremure, întreruperi de lungă durată a alimentării cu energie electrică).

Rezistență și greutate

O stație de tip walkie talkie performantă trebuie să fie rezistentă la apă, tocmai pentru că este destinată inclusiv utilizării în aer liber. La fel de importantă este rezistența la șocuri, mai ales la cele provocate prin cădere. Aceste calități influențează greutatea lor, la care mereu trebuie luată în calcul și cea a bateriilor sau a acumulatorilor, dar, chiar și așa, sunt comod de purtat și folosit.

Citeste si:
Tanczos: Modernizarea stației meteorologice la Vârful Omu, o...
Ministrul Mediului:...

Este important ca aceste calități să fie specificate în mod explicit în fișa cu date tehnice și specificații a produsului, pentru ca utilizarea să fie corectă, dar și eficientă.

Funcții suplimentare

Stațiile de tip walkie talkie pot avea unele funcții suplimentare, gândite pentru a fi de ajutor utilizatorului în situații speciale sau doar pentru comoditatea întrebuințării acestora. Astfel, unele stații pot avea și funcție de radio, utilizând o frecvență de unde ultrascurte, și pot recepționa postul de radio transmis de cel mai apropiat emițător. Există aparate care au funcție de lanternă, deși aceasta poate epuiza repede bateriile stației. Aproape toate stațiile de emisie recepție au un ecran de tip LCD, care indică frecvența și nivelul bateriei.

Citeste si:
Restricții de circulație din cauza lucrărilor la stația de metrou...
București: Restricții de...

Cu adevărat utile sunt stațiile care pot transmite automat semnale de tip SOS, fie sonore, fie luminoase, dar și cele care au posibilitatea de a avea mai multe canale de emisie recepție, precum și cele care au tonuri de apel și care sunt concepute astfel încât să împiedice interferențele și să asigure confidențialitatea convorbirilor. Există stații care pot fi adaptate la funcția de monitorizare audio, cu sisteme de activare la zgomote sau voce, pentru supravegherea de la distanță a copiilor.

Aceste sisteme de comunicare de tip walkie talkie sunt un accesoriu util și practic, în diverse situații sau chiar la locul de muncă, și pot fi folosite atât în scop practic, cât și pentru amuzament, provocându-vă să petreceți mai mult timp în aer liber.

Citeste si:
Prima stație Tesla Supercharger din România va fi instalată la...
Prima stație Tesla...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Mai 2022 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.