Ministrul Mediului, Barna Tanczos, spune că lucrările de modernizare la staţia meteorologică din Vârful Omu reprezintă o adevărată provocare şi este o operaţiune anevoioasă, pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri.

„Am vrut să vin aici (la staţia meteo de la Vf. Omu, n.r.) şi să le mulţumesc personal atât colegilor meteorologi, echipei de la Administraţia Naţională de Meteorologie, cât şi celorlalţi parteneri din structurile din Ministerul Afacerilor Interne, România care fac posibilă această reabilitare. Lucrările de modernizare reprezintă o adevărată provocare, este o operaţiune anevoioasă pentru că se desfăşoară în condiţii de iarnă la o altitudine de 2.505 metri în Munţii Bucegi, unde stratul de zăpadă depăşeşte, chiar şi în această perioadă, 180 de centimetri grosime, iar materialele se pot transporta doar cu elicopterul. Însă ultima renovare a avut loc în anul 2007, iar clădirea care îi găzduieşte pe meteorologi ajunsese într-un stadiu avansat de degradare, de aceea a fost necesar să intervenim rapid. Oamenii care lucrează aici sunt adevăraţi eroi, ei înfruntă an de an cele mai dure condiţii meteo posibile pentru a îşi face meseria în serviciul public şi de aceea cred că merită toate eforturile noastre", a menţionat Tanczos.

Ministrul Mediului a vizitat, în week-endul trecut, staţia meteo de la Vârful Omu, cel mai înalt punct locuit permanent din România. Acesta a urcat cu telecabina din Buşteni şi, ulterior, a parcurs pe jos traseul de peste 2,5 ore de la Babele până la staţia construită în anul 1962 şi aflată în proces de reabilitare.

În perioada 14 - 30 aprilie, are loc transportul materialelor de construcţie pentru lucrările de modernizare ale staţiei meteorologice de la Vârful Omu. Operaţiunea a fost posibilă cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), al Inspectoratului General de Aviaţie al MAI care participă cu o resursă de zbor pentru a asigura transportul a 144 de tone de materiale de construcţie.

Conform ministerului de resort, echipa tehnică de la sediul central al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, personal de la Centrul Meteorologic Regional Muntenia şi de la Staţia Meteorologică Vârful Omu au avut o contribuţie importantă la această acţiune.

Citeste si:
Magistrala Berceni-Pipera câștigă încă o stație. Imagini din interior
Magistrala Berceni-Pipera...


Despre autor:


Ultima actualizare: 27 Aprilie 2021 - 05 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.