Cel mai complex și ancestral eveniment este Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos sau Crăciunul. Și cum veșnicia s-a născut la sat, iată o serie de tradiții și obiceiuri care te aduc în atmosfera de sărbătoare de altădată. 

Cele mai vechi tradiții și obiceiuri de Crăciun

Pentru români, Crăciunul a fost, alături de Paște, încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai așteptate evenimente. Sărbătoarea este însoțită de multe tradiții și obiceiuri și acum, dar Crăciunul de altădată era capul unei perioade rituale de renovare a anului cosmogonic, introducându-i pe oameni într-o atmosferă unică, specifică atât sfârșitului, cât și începutului, atât tristeții, cât și bucuriei.

Crăciunul nu se referea numai la Nașterea Domnului, ci chiar din Ajunul Crăciunului începea o perioadă rituală de 12 zile care simboliza renovarea timpului, ce avea la bază ideea coborârii lumii în haos și reinstaurarea unei noi ordini cosmice. Înțelepții din acele vremuri au adus și Nașterea Domnului în acest cadru, fiind una dintre cele mai critice perioade din anul calendaristic, când timpul era periculos și acțiunile alunecoase.

Din bătrâni se povestește


  • Se spune că Dumnezeu a lăsat Crăciunul ca omul să fie în această zi sătul. În unele zone ale țării, oamenii cred că cine nu are porc gras de Crăciun nu poate considera că a fost fericit în acel an.

  • În Bucovina, în Ajunul Crăciunului, se pune pe masă un colac și un pahar cu apă. Astfel, se crede că sufletele celor răposați vin în această noapte pe la casele lor, gustă din bucate și își potolesc setea.

  • În unele zone, de Crăciun, copiii nu mai sunt lăsați să colinde, pentru a nu face bube.

  • O altă datină este ca oamenii să pună bani de argint în apa în care se spală, pentru a avea prosperitate și sănătate.

  • În ziua de Crăciun nu se mătură, ci doar a doua zi. De asemenea, gunoiul strâns trebuie dus la pomi ca să fie roditori.

  • În părțile Muscelului se crede că zilele de 24, 25, 26 și 27 decembrie corespund celor patru anotimpuri, iar cum va fi vremea atunci, așa vor fi anotimpurile din anul următor.

  • În seara de Crăciun, în Maramureș, se ung cu usturoi vitele și ușile de la grajduri, pentru ca spiritele rele să stea departe de necuvântâtoare și să nu le ia laptele. Tot pentru a alunga spiritele necurate oamenii se ung și ei cu usturoi pe frunte, pe spate, la coate și la genunchi și pun usturoi la ușile și ferestrele caselor.

  • Tradiția din Maramureș este ca femeia să pună de Crăciun o față de masă cu ciucălăi, pe pereți ștergare brodate și pe pat perne cu fețe tărcate, altminteri va fi blestemată.

Citeste si:
Poveste de Crăciun. Un bărbat cu 16 nepoți a fost vizitat de Moș...
Poveste de Crăciun. Un bărbat...

Capra și Ursul

Perioada dintre Crăciun și Anul nou este binecuvântată de obiceiul Caprei. „Capra” este însoțită de un alai de tineri costumați în diferite personaje și merge din casă în casă pentru a oferi un spectacol autentic, de la o regiune la alta. Alături de acest obicei, în unele zone se obișnuiește ritualul Ursului. „Ursul” este întruchipat de un flăcău îmbrăcat în blana unui urs și este, de asemenea, însoțit de muzicanți și de un întreg alai de alte personaje. Cu toții cutreieră satul cu dansul lor, despre care se spune că aduce belșug în noul an.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Decembrie 2022 - 08 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.