China, cel mai mare producător de bunuri al lumii, are probleme în a-și onora comenzile, după ce pandemia de COVID-19 a stricat procedul de lucru din multe fabrici. Multe dintre cadourile comandate de Crăciun au cel puțin o parte din componente fabricate în statul din Asia de Est, prin urmare așteptarea unui colet s-ar putea prelungi până la Paște. 

 

Cadourile de Crăciun din China ar putea ajunge la noi de Paște

Dacă produsele pe care le-am comandat trebuie să ajungă din China până în România pe cale maritimă, atunci am putea aștepta chiar și jumătate de an, ceea ce înseamnă că, în loc să ajungă de Crăciun, bunurile ar putea veni la noi în preajma Paștelui. Totodată, și obiectele care sunt realizate în țări din Europa, dar au până și cea mai mică piesă produsă în China vor avea întârzieri de câteva luni.

Probleme vor fi și în ceea ce privește livrările de Black Friday, de pildă, tot în cazul produselor care au legătură cu China. Aici, însă, sunt estimate întârzieri de 2-3 săptămâni.

Criză energetică gravă în China

China se confruntă cu o puternică criză energetică deoarece lipsa de aprovizionare cu cărbuni, înăsprirea standardelor ecologice și cererea mare din partea producătorilor și a industriei au împins prețurile cărbunelui la niveluri record. În timp ce criza cuprinde industria din nord-estul Chinei, înalții oficiali chinezi se confruntă cu presiuni pentru a crește importurile de cărbune pentru a menține fabricile deschise și chiar alimentarea cu apă în unele zone ale teritoriului.

Orașe precum Shenyang și Dalian, care găzduiesc peste 13 milioane de oameni, au fost afectate și au avut întreruperi la fabricile deținute de furnizorii unor companii globale precum Apple și Tesla.

Goldman Sachs a prognozat că până la 44% din activitatea industrială a Chinei a fost afectată de lipsa de energie electrică. Aceasta a provocat o scădere de 1 punct procentual a creșterii PIB-ului în trimestrul trei și o scădere de 2 puncte procentuale din octombrie până în decembrie.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 10 Noiembrie 2021 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.