Unul dintre cele mai importante posturi din an este Postul Crăciunului. Acesta mai este cunoscut și drept Postul Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Postul Sfântului Martin ori Postul Ignatului, care are o durată de 40 de zile.

Când începe Postul Crăciunului în acest an

În acest an, Postul Crăciunului va începe luni, 15 noiembrie, și se încheia vineri, pe 24 decembrie. Lăsata secului va avea loc pe 14 noiembrie. Postul Crăciunului nu este atât de strict față de Postul Paștelui, având mai multe dezlegări la pește, ulei și vin.

Pe durata postului, în fiecare zi de marți și de joi va fi dezlegare la ulei și la vin, iar sâmbăta și duminica va fi dezlegare la pește. În cazul în care în intervalul 20-24 decembrie sunt zile de sâmbătă sau duminică, nu va fi dezlegare la peste, ci doar la untdelemn si vin.

Totodată, dacă pe parcursul postului, în zilele de luni, miercuri sau vineri sunt sărbători cu cruce neagră, atunci credincioșilor le este permis să consume ulei și vin. Iar în zilele de sărbătoare marcate cu roșu în calendar, va fi dezlegare la pește.

Sărbătorile cu cruce roșie și neagră pe perioada postului

Sărbători cu cruce roșie în calendar vom avea pe 8 noiembrie – Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil; pe 21 noiembrie - Intrarea Maicii Domnului în Biserică și pe 30 noiembrie – Sfântul Andrei.

Retail jobs

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Sărbătorile cu cruce neagră vor fi în zilele de 9 noiembrie Sfântul Nectarie; 11 noiembrie Sfântul Mina; 12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran; 13 noiembrie Sfântul Ioan Gură de Aur; 15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ, Începutul Postului Naşterii Domnului; 20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul; 23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea și pe 25 noiembrie Sfânta Muceniţă Ecaterina.

Potrivit tradiției, în ziua de Ajunul Crăciunului, se ține post negru, adică credincioșii au voie să mănânce doar seara, iar masa trebuie să conțină bucate din grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și poame. Se spune că după vremea din postul Crăciunului, vom ști cum va fi primăvara. Daca vremea va fi liniștită, vom avea parte de o primăvară cu multe ploi. În unele regiuni, după Lăsata Secului, credincioșii asează oalele din casă cu gura în jos pentru a feri casa de boli și pagubă.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 3 Noiembrie 2021 - 01 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

{* *}

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.