Fie că îți construiești un computer, fie că îl actualizezi, o memorie RAM potrivită este esențială pentru creșterea performanței. Ghidul nostru îți va spune tot ce trebuie să știi pentru a actualiza memoria calculatorului.

Memoria RAM îi permite computerului să funcționeze mai rapid și mai ușor – mai ales atunci când faci mai multe sarcini – dacă ești o persoană căreia îi place să aibă mai multe programe deschise simultan.

Datele RAM pot fi recuperate fără a fi nevoie să accesezi hard disk-ul, motiv pentru care, dacă ai cantitatea corectă de memorie în computerul tău, acest lucru se corelează direct cu performanța.

De ce ai putea lua în considerare o actualizare RAM?

Anumite aplicații se bazează puternic pe memoria RAM. Browserul web Chrome are o notorietate de consum al memoriei RAM, deoarece tratează fiecare filă deschisă ca pe un proces individual în materie de alocare de memorie.

Dacă lucrezi în mod regulat cu mai multe aplicații sau file de browser deschise simultan, actualizarea RAM este o modalitate aproape sigură de a îmbunătăți performanța. Dacă PC-ul tău funcționează mai lent decât crezi că ar trebui în orice moment, managerul de activități din Windows este o modalitate bună de a verifica dacă suprasoliciți memoria RAM disponibilă.

Deschideți Task Manager în Windows 10 (sau Windows 7 sau Windows 8 pe un sistem vechi) apăsând ALT + CTL + DEL.

Fă clic pe fila Performanță. Graficul de memorie monitorizează utilizarea RAM în timp real.

O regulă bună este că, dacă memoria disponibilă este mai mică de 25% din memoria totală, o actualizare RAM va oferi un spor vizibil de performanță pentru utilizatorul final.

În timp ce te afli în Task Manager, urmărește performanța RAM atunci când deschizi o aplicație nouă. Dacă aplicațiile noi se deschid mai încet decât ți-ai dori și observi că utilizarea crește mai aproape de 100% din capacitate, atunci o actualizare RAM te va ajuta probabil.

De câtă memorie RAM ai nevoie?

Începând din 2021, 16 GB este considerat nivelul potrivit, în contextul sarcinilor principale de calcul legate de muncă. Dacă ai mai multe aplicații care rulează simultan și o duzină de file Chrome deschise, ar trebui să ai suficient spațiu înainte de a observa orice întârziere în performanță.

Citeste si:
Sfaturi de bază pentru a-ți construi propriul computer
Sfaturi de bază pentru a-ți...

Orice peste 16 GB ar avea sens pentru calculatoarele utilizate pentru redarea grafică, modelarea științifică și aplicațiile CAD. Unele calculatoare folosite în scopuri de proiectare 3D pot avea până la 32 GB RAM.

Găsirea actualizării RAM potrivite pentru sistemul tău

În primul rând, reține că memoria laptopului și memoria desktopului sunt diferite și nu sunt interschimbabile! Același lucru este valabil și pentru memoria serverului.

Actualizările RAM sunt vândute ca module sau stick-uri de memorie. Fiecare modul are o capacitate setată – cel mai frecvent vei găsi 4 GB RAM, 8 GB RAM și 16 GB RAM.

Nu este recomandabil să amesteci și să potrivești module RAM în sistemul tău. În mod ideal, vrei ca toată memoria RAM să fie din același kit. Vei găsi module RAM vândute în pachete de 2 sau 4 (sau mai mult dacă achiziționezi pentru mai multe sisteme) care sunt optimizate pentru a funcționa împreună pe aceeași placă de bază.

Citeste si:
VIDEO Sute de ucraineni au îngenunchiat în memoria celor care au...
VIDEO Sute de ucraineni s-au...

Compatibilitate cu placa de bază și RAM

Placa de bază a computerului tău va determina, de asemenea, capacitatea RAM, deoarece are un număr limitat de sloturi pentru module de memorie duale în linie (sloturi DIMM), care este locul în care conectezi memoria RAM.

Modulele RAM ale computerului sunt standardizate de factorul de formă DDR. Plăcile de bază acceptă doar una, iar care dintre ele depinde în mare parte de vechimea plăcii de bază. Cele mai comune varietăți pentru computerele desktop includ:

DDR4 SDRAM – generația actuală de memorie RAM care se găsește în computerele din 2015 și de după;

SDRAM DDR3 – găsită în computerele fabricate după 2007 până în jurul anului 2015;

În mare măsură învechit, DDR2 SDRAM – se găsește acum pe cele mai vechi calculatoare, construite între 2003 și 2007;

Citeste si:
Cîțu: România are o datorie morală fundamentală să păstreze vie...
Cîțu: România are o datorie...

Sosind pe piață la sfârșitul anului 2021, DDR5 SDRAM aduce mai multe îmbunătățiri de performanță față de standardul anterior, care vor avea impact asupra proceselor intense precum editare și codificare video, proiectare asistată de computer, calcul științific.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Iulie 2021 - 06 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.