Pe măsură ce se apropie momentul nașterii, cele mai multe dintre gravide trec printr-o mulțime de provocări și incertitudini. Iar în contextul pandemiei de coronavirus, viitoarele mame se confruntă cu un factor de stres major: evenimentul mult așteptat este umbrit de amenințarea Covid-19. Iată ce trebuie să știe mămicile care așteaptă un copil în această perioadă dificilă pentru întreaga lume.

Sunt gravidele mai expuse infecției Covid-19 comparativ cu populația generală?

Studiile observaționale efectuate până în momentul de față au arătat că gravidele nu prezintă mai multe riscuri de infectare cu noul coronavirus decât populația generală, chiar dacă în timpul sarcinii apare o scădere fiziologică a imunității. În principiu, femeile însărcinate nu sunt la risc să dezvolte boala Covid-19 mai frecvent sau mai sever decât populația generală.

La ce simptome ar trebui să fie atentă o femeie însărcinată?

Simptomele Covid-19 la gravidă nu diferă de simptomatologia prezentă în rândul celorlalte categorii de persoane. Suspiciunea de infecție cu coronavirus intră în discuție dacă apar simptome care includ: febră peste 38 de grade, tuse, dureri în gât, dificultăți respiratorii. Persoana care prezintă aceste manifestări trebuie să ia legătura cu medicul de familie sau să apeleze la ambulanță, mai ales dacă știe că a intrat în contact cu persoană diagnosticată cu coronavirus sau care a călătorit în zone cu risc.

Infecția Covid-19 poate duce la naștere prematură?

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a informat că, pe baza unor cazuri de nașteri studiate în China, în care au fost implicate gravide cu coronavirus, o treime dintre acestea au fost nașteri premature. Încă nu se poate spune cu certitudine dacă este vorba despre un efect direct al coronavirusului, dar medicii recomandă prudență maximă gravidelor aflate în ultimul trimestru de sarcină pentru a evita venirea pe lume prematură a copiilor. Pentru a ști când se va naște copilul tău sau în ce trimestru de sarcină te afli și cât mai ai până vei naște la termen, folosește un instrument online numit calculator sarcina.

Coronavirusul se transmite de la mamă la copil?

Din observațiile medicilor de până acum, nu s-a putut constata o transmitere verticală a coronavirusului, adică de la mamă la făt în timpul sarcinii sau al nașterii. Conform Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), nu au existat astfel de cazuri demonstrate până acum. Totuși, au fost semnalate cazuri de nou-născuți testați pozitiv Covid-19 în maternități, inclusiv în țara noastră, fără a se preciza cu certitudine cum a avut loc contaminarea. Vestea bună este că nou-născuții au fost asimptomatici, deci nu au dezvoltat boala Covid-19. Potrivit explicației medicilor, copiii nu au receptori pentru acest virus, ceea ce îi protejează de a dezvolta forme severe ale infecției.

Citeste si:
Peste 2.300 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 în ultima săptămână
Peste 2.300 de cazuri noi de...

Nașterea la domiciliu, o alternativă posibilă în România?

În țările puternic afectate de pandemie, cum ar fi SUA, Italia, Marea Britanie, s-a constatat o creștere semnificativă a solicitărilor către moașe independente pentru asistarea nașterilor la domiciliu. În SUA, alternativa de a naște acasă ori într-un centru specializat unde se practică doar câte o singură naștere a devenit o opțiune reconfortantă pentru numeroase femei însărcinate, îngrijorate de răspândirea coronavirusului în spitale, notează Washington Post. În România, nașterea la domiciliu nu este o alternativă reglementată prin lege, spun medicii. Moașele sau alte cadre medicale nu sunt autorizate pentru a asista nașteri la domiciliu. Autoritățile medicale din țara noastră nu recomandă nașterea la domiciliu, pentru că în timpul nașterii pot apărea complicații, indiferent de infectare cu Covid-19 sau nu.

Citeste si:
Nicole Cherry se mărită? Când va avea loc marele eveniment
Nicole Cherry se mărită? Când...

Cum și unde au loc nașterile în perioada pandemiei de coronavirus?

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, preluate și avizate de Ministerului Sănătății din România, gravidele cu suspiciune sau confirmare a infecției Covid-19 vor naște în maternitățile desemnate pentru a acorda asistența la naștere pacientelor suspicionate sau confirmate cu SARS-CoV-2. De exemplu, în București este desemnata Maternitatea Bucur, în Timișoara – Maternitatea Bega, în Cluj – Clinica Ginecologie 1, în Iași – Maternitatea Elena Doamna. În total, pe teritoriul țării sunt 44 de maternități care preiau paciente suspicionate sau confirmate cu Covid-19. Celelalte maternități vor acorda asistență la naștere gravidelor în condiții speciale de protecție a mamelor, nou-născuțilorși personalului medical. În fiecare unitate sanitară există un punct de triaj epidemiologic și circuite separate astfel încât să se limiteze riscul unei eventuale răspândiri a virusului. De asemenea, personalul medical și pacientele vor purta echipament medical de protecție adecvat și vor respecta măsuri stricte de igienă.

Citeste si:
Ce pofte are Theo Rose în sarcină: „Să nu mâncați de la ei, că nu...
Ce pofte are Theo Rose în...

Despre autor:


Ultima actualizare: 13 Mai 2020 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.