Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj dur la adresa Rusiei, în cadrul Summitului B9 de la Varșovia. „Trebuie să ne asigurăm că este actul final al Rusiei”, a spus șeful de stat.

Klaus Iohannis, mesaj dur la adresa Rusiei, la Summitul B9 desfășurat la Varșovia

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la Varșovia, alături de omologul polonez Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului București 9, avându-i ca invitați pe președintele SUA, Joe Biden, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Șeful de stat a fost mai dur ca niciodată la adresa Rusiei, la întâlnirea crucială. „Pentru a ne asigura că acest război brutal împotriva Ucrainei este actul final al Rusiei, trebuie să fim fermi în descurajarea altor agresiuni și să o înfrângem pe aceasta”, a declarat președintele României.

„Sunteți Flancul Estic, sunteți în prima linie, știți cel mai bine care este miza acestui conflict nu doar pentru Ucraina ci pentru democraţia din Europa şi întreaga lume. Țările din jurul acestei mese au arătat că au întărit NATO”, a spus Joe Biden, președintele SUA.

„Rusia este cea mai importantă si directă amenințare pentru securitatea Aliată”, se arată în declarația comună de la finalul reuniunii. Drept urmare, hotărârea NATO este de a crește prezența militară în Flancul Estic.

„La un an de la invazia Rusiei, Putin nu se pregăteşte de pace, ci de mai mult război. Aliaţii NATO nu au fost niciodată mai uniţi. Vom proteja fiecare centimetru din teritoriile aliaţilor! Unul pentru toţi şi toţi pentru unul!”, a transmis Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Principalele declarații ale președintelui României la Summitul B9


  • Privind înapoi la acest an care s-a scurs, avem convingerea că, în continuare, unitatea şi solidaritatea aliate pentru Ucraina sunt absolut esenţiale şi că au reprezentat, ca să zic aşa, arma noastră secretă.

  • Rusia a readus războiul în Europa, iar statele NATO de pe Flancul estic, reunite în acest format de coordonare a poziţiilor noastre la nivel aliat, pe care l-am iniţiat împreună cu preşedintele Poloniei în 2015, se află în prima linie a efortului de contracarare a efectelor negative ale acestui război brutal, fără nicio justificare.

  • Acest angajament este extrem de solid şi vizionar: o prezenţă militară americană crescută - care trebuie să continue - şi pregătirea unei strategii a Statelor Unite ale Americii pentru Marea Neagră.

  • Acest război a adus doar suferinţă şi deznădejde, crime şi strămutarea a milioane de ucraineni, distrugeri fără precedent şi nesiguranţă. Noi, liderii de pe Flancul estic, avem datoria de a arăta fermitate în apărarea păcii.

  • Trebuie să continuăm să dovedim fermitate în îndeplinirea angajamentelor de sprijin pentru Ucraina, atât cât va fi necesar, pentru a câştiga acest război. România va continua să facă acest lucru. Nu suntem singuri în demersul nostru. Efortul nostru are un obiectiv şi o amploare transatlantice.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2023 - 02 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.