Președintele român Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu președintele american Joe Biden la summitul extraordinar B9, care va avea loc, miercuri, la Varșovia. Liderul de la Casa Albă va participa la o reuniune a liderilor NATO în formatul București 9, din care face parte și România.

Întâlnire Klaus Iohannis - Joe Biden la summitul B9 de la Varșovia

„El se va întâlni cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, pentru a discuta despre cooperarea noastră bilaterală, precum şi despre eforturile noastre colective de sprijinire a Ucrainei şi de consolidare a descurajării NATO. De asemenea, se va întâlni cu liderii celor Nouă de la Bucureşti (B9), un grup al aliaţilor noştri din Flancul Estic al NATO, pentru a reafirma sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru securitatea Alianţei”, transmite Casa Albă.

La reuniunea NATO va participa și președintele Klaus Iohannis, ocazie cu care va avea o întâlnire, în marja reuniunii, cu președintele american Joe Biden. Din formatul București 9 fac parte: România, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia.

Joe Biden se află în Polonia de luni. Acesta a susținut, marți seară, un discurs în care și-a reafirmat sprijinul pentru Ucraina, cu mesajul deja consacrat „atât cât este nevoie”. Totodată, el a mulțumit Poloniei pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Este un moment istoric. Niciodată până acum președintele SUA nu a fost de două ori într-un an în Polonia. Este o mare onoare”, a spus ambasadorul. „Va fi un moment când veți putea să-l vedeți personal pe președintele SUA, care vă vorbește despre criza care are loc azi în Europa Centrală. Este un moment istoric”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu va participa la întâlnirea B9, a spus ambasadorul SUA în Polonia, Mark Brzezinki, într-un interviu TVN24. Oficialul american a explicat că este o întâlnire a liderilor București 9 la care se vorbește despre apărarea comună și despre cum vor continua să sprijine Ucraina. „Cred că va fi o întâlnire a acelor lideri”, a afirmat diplomatul american.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Februarie 2023 - 09 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.