Deputații au ajuns, în sfârșit, la o înțelegere în privința tarifelor pentru energia electrică și vor vota astăzi Legea. Iată ce prețuri vor fi de la 1 ianuarie și cum poți face să-ți monitorizezi consumul.

Deputații votează astăzi Legea energiei. Urmează noi modificări la tarifele pentru energia electrică

Astăzi, în plenul Camerei Deputaților va fi votată ordonanța care stabilește că, de la data de 1 ianuarie 2023, prețul maxim la energia electrică va fi de 1,30 de lei pe kilowatt oră pentru toți utilizatorii, indiferent de nivelul de consum.

O altă modificare adusă proiectului inițial arată și că cei care consumă până la 100 kWh vor plăti doar 68 de bani, cei care consumă între 100 şi 255 kWh vor achita o factură calculată la 80 de bani pe kWh, iar între 255 şi 300 de kWh vor plăti 1 leu şi 30 de bani pentru tot ce depăşeşte 255 de lei pe kWh. În cazul în care există și un consum de peste 300 de kWh, atunci toată factura se calculează la prețul de 1,30 lei.

Totodată, facturile din 2023 nu se vor mai raporta la consumul din anul precedent, ci se va lua în calcul indexul. Chiar dacă în proiectul inițial cei din coaliție spuneau că dacă factura la energie întârzie mai mult de trei luni clienții casnici vor avea posibilitatea să plătească eșalonat, acum această prevedere a dispărut din ordonanță.

Ce poți face să reduci consumul

Reducerea costurilor la energia electrică poate fi făcută prin mai multe metode. Unul dintre cele mai importante este acela de a folosi electrocasnicele pe care le avem în casă într-un mod inteligent. De pildă, multe dintre aparate pot fi folosite numai în anumite momente ale zilei și nu trebuie lăsate în priză non-stop.

Cum poți monitoriza consumul energiei electrice

Prizele inteligente sunt cele prin care putem contoriza și monitoriza consumul. Datele colectate de acestea sunt transferate către o aplicație mobilă prin care puteți verifica, în timp real, cât consumă fiecare dispozitiv conectat.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

De exemplu, în cazul mașinii de spălat, puteți compara fiecare program, în funcție de cât consumă, așa încât să îl alegeți pe cel mai avantajos. Costul unei astfel de prize variază între 50 și 200 de lei.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.