Președintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a declarat că în România s-ar putea ajunge la alegeri anticipate dacă nu se va respecta rotația premierilor, convenită în coaliție și dacă președintele Klaus Iohannis nu va nominaliza pentru funcția de prim-ministru persoana care îi va fi propusă din partea social-democraților.

Marcel Ciolacu: „Alegerile anticipate vor fi dacă această coaliție nu va mai funcționa”

Întrebat, duminică seară, la Antena 3, dacă în PSD a fost analizat și un scenariu al alegerilor anticipate, Marcel Ciolacu a spus: „Alegerile anticipate cred că vor fi doar în cazul în care această coaliţie nu va mai funcţiona. Eu nu mai văd altă construcţie politică care să ducă la o stabilitate politică necesară într-o asemenea perioadă. (...)

Eu cred că suntem nişte oameni politici serioşi, care ne vom respecta cuvântul dat şi rotaţia va avea loc în luna mai. Preşedintele României are atribuţiile de a desemna prim-ministrul, dar, în momentul în care există un acord public, de altfel, pe care sunt ferm convins că-l ştie şi preşedintele României, că în luna mai se va face această rotaţie, nu cred că de această dată nu va desemna persoana pe care o va hotărî PSD”.

Chestionat dacă șeful statului a fost de acord cu rotația convenită în coaliție, el a completat: „Eu cred şi-mi doresc să trăiesc într-o ţară normală, domnul preşedinte Klaus Iohannis nu avea atribuţii să hotărască ce trec preşedintele PSD cu preşedintele PNL şi cu preşedintele UDMR şi cu minorităţile în protocol”.

Președintele PSD a explicat că un alt scenariu în care se va ajunge la alegerile anticipate ar fi în cazul în care președintele României nu va accepta propunerea PSD pentru funcția de premier, așa cum a fost convenit prin protocolul coaliției de guvernare.

„Părerea mea e că, în acel moment, România va intra într-o zonă de instabilitate politică şi vom merge la alegeri anticipate. (...) Am înţeles că s-au făcut multe lucruri anormale, am înţeles că preşedintele a ţinut cu un anumit partid politic, dar eu cred că s-a intrat într-o altă epocă”, a mai declarat el.

Citeste si:
Surse: Ciucă a transmis că rotația premierilor se va face ca în...
Surse: Ciucă a transmis că...

În același cadru, oficialul a marcat că are o bună comunicare cu premierul Nicolae Ciucă. „Aproape zilnic stăm de vorbă pe probleme mari care sunt atât pe zona legislativă, cât şi pe zona executivă, astfel încât, când se va face rotaţia, să ştim amândoi ce avem de continuat şi ce ne-am asumat ca şi stat.

Este pentru prima oară în România, de la Revoluţie, când se întâmplă acest lucru între doi oameni politici, culmea, cei doi oameni politici fiind preşedintele PSD şi preşedintele PNL. Şi mă bucur că am această comunicare cu domnul prim-ministru", a arătat Ciolacu.

„Numai așa putem să demonstrăm că suntem un stat serios”

Președintele social-democraților a mai spus că deplasarea comună făcută alături de premierul Ciucă în Japonia este o dovadă de seriozitate politică și a anunțat că astfel de vizite vor avea loc și în alte țări.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

„Mai mult, aţi văzut că am avut în Japonia o deplasare comună şi o să mai avem deplasări comune în alte state, pentru că numai aşa putem să demonstrăm că suntem un stat serios, cu oameni politici serioşi, indiferent de discuţii şi de calcule, de procente. În acest moment, România trece prin cele mai mari provocări, avem obligaţia să facem faţă la aceste provocări", a evidenţiat Ciolacu.

Cât despre disensiunile din coaliția de guvernare, el a subliniat că Românie trebuie guvernată. „Ne-am asumat acest lucru. Eu nu am nicio problemă să-mi asum în continuare şi eu cred cu toată tăria că această coaliţie trebuie să funcţioneze cel puţin până în anul 2024 în contextul internaţional actual, fiindcă, altfel, ne batem joc de români", a apreciat Marcel Ciolacu.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.