Se pregătesc schimbări majore pe piața energiei. Guvernul ia în calcul o nouă ordonanță de urgență care va stabili un preț unic pentru toți consumatorii. Deci, compensările la curent ar trebui să fie în funcție de ce salariu are fiecare român, nu de consum.

Guvernul vrea compensare la curent în funcție de ce salariu are fiecare român

Cei din coaliția de guvernare au modificat din nou propunerea pe care vor să o adopte până la finalul lunii noiembrie în Guvern. Mai clar, persoanele sau familiile care au venituri mici vor avea facturi mai mici.

Nu se știe însă, pentru moment, ce înseamnă aceste „venituri mici”. Aleșii propun ca toată lumea să beneficieze de curent electric la un preț fix de 1,2 lei sau 1,3 lei.

Cel mai probabil, un venit „mic” reprezintă salariul minim pe economie, un salariu minim care ar trebui să se majoreze de la 1 ianuarie și să ajungă la 3.000 de lei.

Modificări de la 1 ianuarie: Fără plafonare la lemne

1 ianuarie 2023 vine cu noi modificări pentru cei care își încălzesc locuințele cu lemne, pentru că pregătesc o nouă schemă de compensare. Se va elimina pragul de 400 de lei metrul cub din OUG 134/2022. În schimb, ar urma să fie introdusă o formă de compensare pentru cei care se încălzesc cu lemne de foc. O variantă ar fi cu vouchere, de pildă. Conform premierului Nicolae Ciucă, în România sunt trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc pentru încălzire.

Bugetul pe 2023

Se poartă discuții intense despre bugetul pe 2023 și au venit și primele previziuni. Vom avea o creştere economică de 2,6% iar 2,5% din PIB va merge la Apărare, iar 36%-38% din acest buget va fi pentru achiziţii.

Prim-ministrul a avut discuții la Bruxelles cu președintele Comisiei Europene inclusiv despre renegocierea PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă), o temă pe marginea căreia au existat numeroase discuţii în cadrul coaliţiei de guvernare.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.