Partidul Social Democrat (PSD) va conduce România şi după 2024, cu Partidul Național Liberal (PNL) sau fără, a declarat, sâmbătă, la Conferința Județeană de Alegeri a PSD Bacău, președintele grupului politic de dreapta, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: „Sunt convins că PSD va conduce România și după 2024, cu PNL sau fără PNL”

„Dacă vom avea maturitatea de a ne respecta ca şi parteneri - şi eu cred că nu există altă soluţie până în 2024, decât actuala coaliţie politică - vom avea o şansă şi după 2024. PSD va conduce România şi după 2024, indiferent dacă cu PNL sau fără PNL”, a afirmat preşedintele PSD.

Oficialul a marcat că partidul va obține peste 40% la alegerile parlamentare, contrazicându-l pe liderul PSD Bacău, Dragoș Benea, care spusese anterior că social-democrații au ales intrarea la guvernare și au pierdut șansa să mai obținuă un astfel de scor.

„Vorbea Dragoş că în 2024 am fi avut de ales să avem 40% la alegeri şi am ales totuşi să nu avem 40% şi să intrăm la guvernare şi să dăm această coerenţă actului de guvernare şi o eficienţă categoric aşteptată atât de către români cât şi de mediul de afaceri. Nu sunt aşa convins! Eu sunt ferm convins că, împreună, în echipă, vom depăşi 40% în 2024 chiar dacă ne-am implicat la guvernare”, a mai spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu a participat, sâmbătă, la Bacău, la conferinţa de alegeri a filialei judeţene a PSD, eurodeputatul Dragoş Benea fiind ales pentru încă un mandat în fruntea acestei organizaţii.

Alegeri parlamentare în România, 2024

Următoarele alegeri parlamentare în România vor avea loc în anul 2024. Guvernul României, după alegerile din 6 decembrie (Guvernul Florin Cîțu), a fost format din 3 partide: PNL (centru dreapta, PPE), USR PLUS (centru, Renew Europe) și UDMR (centru dreapta, PPE). Guvernul interimar Cîțu, demis prin moțiune de cenzură, a fost înlocuit de un Guvern condus de Nicolae Ciucă format din partidele: PSD (centru stânga, S&D), PNL (centru dreapta, PPE) și UDMR (centru dreapta, PPE).

Președintele Camerei Deputaților a fost Ludovic Orban, pe atunci din PNL (decembrie 2020-octombrie 2021), iar interimatul a fost asigurat de Florin Roman (PNL), în perioada octombrie 2021-noiembrie 2021, și Sorin Grindeanu (PSD), în noiembrie 2021.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Actualul Președinte al Camerei Deputaților este Marcel Ciolacu, iar președinți ai Senatului au fost Anca Paliu Dragu (USR PLUS), între decembrie 2020 și 23 noiembrie 2021, fiind prima femeie care a ocupat această funcție, și Florin Cîțu (PNL), în intervalul 23 noiembrie 2021-29 iunie 2022. Președintele interimar al Senatului este acum Alina Gorghiu (PNL).

Partide noi

În data de 19 septembrie, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, împreună cu Codrin Ștefănescu, au lansat Alianța pentru Patrie (ApP). Pe 3 octombrie, fostul premier Ludovic Orban a declarat că vrea „să creeze o nouă construcție politică pregătită să continue moștenirea PNL”.

El urmează pașii pe care i-a făcut și Călin Popescu-Tăriceanu, alt prim-ministru care a părăsit PNL, și a fondat Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE). La data de 1 decembrie, a fost lansat Partidul ACUM. Este o formațiune care se poziționează în zona de centru stânga a spectrului politic și se declară „radical anti-corupți” și „anti-suprabirocratizare”.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Pe 31 mai 2022, fostul premier tehnocrat și fost președinte al USR, Dacian Cioloș, s-a retras din USR cu un grup de susținători și a înființat partidul Reînnoim Proiectul European al României (REPER).


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.