Pensiile speciale, chiar și cele militare, ar urma să fie impozitate, iar valoarea lor să fie redusă semnificativ. Declarațiile ministrului Muncii, Marius Budăi, după raportul de la Banca Mondială cu cerințele din PNRR, conform căruia pensiile speciale trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

Pensiile speciale, impozitate de anul viitor. Acestea ar putea fi limitate la 65% din veniturile salariale pe ultimul an de activitate

Conform unor surse politice citate de Observator, pensiile speciale ar putea fi limitate la 65% din veniturile salariale pe ultimul an de activitate. Statul plătește lunar aproximativ 10.000 de pensii speciale, iar cea mai mare depășește 20.000 de lei.

După modificare, pensiile speciale nu vor mai putea depăși valoarea mediei salariilor ultimelor 12 luni și vor trebui să se bazeze pe contributivitate și să fie acordate în urma unui stagiu minim de cotizare.

Ministrul Muncii a anunțat că a primit, în cursul zilei de luni, raportul de la Banca Mondială cu cerințele din PNRR, conform contractului cu această instituție, pensiile militare fiind cuprinse într-un jalon.

„Avem recomandări de la Banca Mondială așa încât să putem respecta jalonul”

„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent.

Dar astăzi dimineaţă am primit, aşa cum scrie în contractul de asistenţă cu Banca Mondială, un raport care conţine măsuri pe care ar trebui să le prevadă următorul proiect de act normativ, astfel încât trebuie să implementăm PNRR, un PNRR care, după cum bine ştiţi, a fost scris de Raluca Turcan, dacă vorbim de Muncă, semnat şi asumat de Florn Cîţu în calitate de premier, de ministrul Fondurilor Europene de atunci, domnul Ghinea.

Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale”, a declarat Marius Budăi, la Parlament.

Citeste si:
Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit către APAN, comunitate...
Redirecționează 3,5% din...

Conform oficialului, „din cauza acestei expresii juridice, pensii speciale, Comisia Europeană a interpretat că și pensiile militare trebuie să fie introduse în acest jalon”.

„Se referă jalonul la trecerea pensiilor, să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului. Toate aceste propuneri, pentru a îndeplini jalonul, se regăsesc în materialul primit de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul prim-ministrului, aşa cum este normal. (...)

În PNRR scrie că trebuie să avem o consultare. Reamintesc că erau prevăzuţi 4 milioane de euro pentru a-i cheltui pentru această consultanţă, am reuşit şi am negociat cu colegii de la MM şi cheltuim doar 1,5 milioane de euro, 2,5 rămân la dispoziţia statului român.

Citeste si:
CCR: Legea pensiilor speciale, parțial neconstituțională. A fost...
CCR: Legea pensiilor...

Aştept cu nerăbdare acea convocare a domnului prim ministru pentru a discuta pe marginea acestui material, dar miniştrii de resort, specialiştii din domeniu trebuie să spună care sunt paşii de urmat, în conformitate cu propunerile Băncii Mondiale, care sunt în conformitate cu ceea ce s-a scris în PNRR”, a afirmat Marius Budăi.

Acesta e de părere că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar așa au fost menționate „de alții” în PNRR. „Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an", a explicat Marius Budăi.

Citeste si:
Pensiile speciale, tranșate de Banca Mondială. Polițiștii și...
Pensiile speciale, tranșate...

De asemenea, ministrul Muncii a mai anunțat că, în urma discuției recente cu comisarul european pentru Locuri de Muncă, în urma altor discuții avute de liderul PSD, Marcel Ciolacu, cu șefi ai familiei social-democrate europene, „aproape sigur procentul de 9,4 - acea măsură anti-românească şi acel 2070 ales aleatoriu pe care nici Comisia Europeană nu îl înţelege, cu siguranţă va fi scos din PNRR (plafonul de 9,4% din PIB care limitează cheltuielile cu pensiile - n.r)", "procent pentru pensii care nu există în niciun PNRR din statele membre ale UE".


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 12 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.