Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marţi că nu crede în amenințările lui Vladimir Putin cu folosirea armelor nucleare, spunând că președintele rus „a blufat”, în încercarea de a impresiona țările europene, pentru a obține o recunoaștere a rezultatelor referendumurilor false desfășurate în patru regiuni ocupate în Ucraina.

Vasile Dîncu a declarat că Vladimir Putin a „blufat" atunci când a ameninţat cu folosirea armelor nucleare

„Până la urmă, ceea ce a făcut Putin de la început, pentru că ne-a mai ameninţat pe noi, europenii, cu arme nucleare în martie sau aprilie, ceea ce a făcut a fost mai degrabă să blufeze, să încerce să impresioneze mai degrabă, pentru a vedea cum reacţionează ţările europene în o posibilă recunoaştere sau măcar acceptare a unor referendumuri false pe care le face în cele patru regiuni. Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului", a afirmat Dîncu, la Digi24.

Oficialul român a afirmat că amenințările liderului de la Kremlin nu schimbă cu nimic situația României. El a asigurat că NATO nu va sta „să privească” în cazul folosirii armelor nucleare.

„În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilenţă încă de la începutul războiului. Noi mergem mai departe cu strategia defensivă pe care NATO a pregătit-o şi, desigur, accelerăm toate procesele de înzestrare. Nu schimbă cu nimic acest nou anunţ al lui Putin. Foarte mulţi analişti îl etichetează ca fiind unul al neputinţei, pentru că a vorbi de folosirea armelor nucleare înseamnă mai degrabă o încercare de a descuraja.

Este un echilibru al violenţei, al violenţei ultime ca să spunem aşa, care se naşte prin asemenea declaraţii, pentru că, până la urmă, este un lucru foarte ştiut, nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atâta timp cât există un echilibru al acestor arsenale. (...) NATO nu poate să stea deoparte şi să privească într-o asemenea situaţie. Există asigurări că acest echilibru al descurajării va funcţiona", a subliniat Dîncu.

Citeste si:
Dana Roba, acuzații dure la adresa lui Daniel Balaciu. A suferit...
Dana Roba, acuzații dure la...

Pe de altă parte, ministrul Apărării a explicat că procedurile de lansare a unor lovituri nucleare sunt foarte complicate, chiar şi în cazul Rusiei, cu mai mulţi paşi de urmat şi oficiali implicaţi.

„În lanţul de comandă, care există şi în SUA sau la NATO pentru folosirea armelor nucleare, dar şi în Rusia, pentru că este aproape în oglindă acest lucru, există mai mulţi paşi, eu am numărat şapte proceduri. Nu ajunge ca preşedintele să apese pe un buton din valiza nucleară, ci este vorba de trei coduri care există la preşedinte, premier, ministrul Apărării şi de acolo începe procedura militară, cu şeful de Stat Major, apoi cei care operează.

Asta pentru lovitura strategică. Pentru loviturile tactice, procedura este şi mai complicată. Pentru a încerca o lovitură locală cu o bombă nucleară mai mică, pentru a descuraja sau să încerci anihilarea unei regiuni sau unui oraş, este o procedură şi mai complicată", a mai declarat Vasile Dîncu.

Citeste si:
Volodimir Zelenski: Doar Rusia poate folosi arme nucleare în Europa
Volodimir Zelenski: Doar...

Putin avertizează Occidentul cu privire la armele nucleare

„Acesta nu e un bluf”, a spus Vladimir Putin în discursul în care a anunțat mobilizarea „parțială” și a amenințat Occidentul cu armele nucleare. De această dată, președintele rus nu a mai vorbit despre obiectivele care au fost „îndeplinite”, ci a plasat retorica anti-Occidentală la un alt nivel, chiar dacă pe fond a spus aceleași lucruri ca în primul discurs de la invadarea țării vecine.

Liderul rus a ridicat miza războiului la nivel mondial și a transformat un război de agresiune într-unul de apărare a patriei amenințate, după cum remarcă The New York Times.

„Rusia a câștigat războaiele sale de apărare împotriva lui Napoeon și a lui Hitler, iar cel mai important este faptul că, dintr-o perspectivă psihologică, el a pretins că acesta este un război de apărare. Acum este unul de apărare a lumii ruse împotriva tentativei Occidentului de a o dezmembra”, declară scriitorul francez Michel Eltchaninoff, autorul cărții „Incursiune în gândirea lui Putin”.

Citeste si:
Dîncu a rămas fără Apărare: Gafele care au dus la plecarea sa din...
Dîncu a rămas fără Apărare:...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 28 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.