Vasile Dîncu a demisionat din funcția de ministru al Apărării după 11 luni, motivând că nu poate colabora cu președintele Klaus Iohannis. Interimatul a fost preluat de premierul Nicolae Ciucă, în condițiile în care marți este ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Totuși, cum s-a ajuns la o plecare cu scandal? Gafele care l-au făcut pe Dîncu să renunțe la fotoliul de ministru.

Gafele care au dus la plecarea lui Vasile Dîncu din funcția de ministru al Apărării

Ultima discuție oficială legată de renunțarea la șefia Armatei a avut loc în urmă cu o săptămână, la Palatul Victoria. Prim-ministrul l-a chemat la raport pe Vasile Dîncu, dar singurul lucru anunțat după întâlnire a fost că trebuie „calibrată comunicarea”.

Situația părea rezolvată, dar în dimineața zilei de luni social-democratul și-a dat demisia. „Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilităţii colaborării cu Preşedintele României, comandantul suprem al armatei. Consider necesară retragerea mea din această funţie pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie şi programele care necesită fluiditate pe întreg lanţul de comandă”, a transmis Vasile Dîncu.

„Nu am avut niciun reproş concret din partea preşedintelui. Nu am vorbit nici astazi, nici ieri cu presedintele Klaus Iohannis. Nu mi-a cerut nimeni demisia pana acum”, a declarat Vasile Dîncu.

În spațiul public, primele semne ale neînțelegerii fostului ministru cu șeful statului au venit după câteva declarații controversate făcute de Dîncu care au fost în contradicție cu pozițiile statului român.

„Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”, declara Vasile Dîncu, la Digi24, pe 22 ianuarie.

„Singura şansă a păcii poate să fie negocierea. Este vorba de o negociere internaţională. Ţările lumii, NATO, SUA să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia”, declara Vasile Dîncu, la PrimaTV, pe 8 octombrie.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

„Unii demnitari de la noi trebuie sa citeasca mai frecvent revista presei. Sa afle aceste pozitii", a fost reacţia lui Klaus Iohannis.

În spatele ușilor închise, Vasile Dîncu a fost mai vocal. El le-a explicat colegilor că de câteva luni se pun presiuni pe el pentru a demisiona. Fără a da numele președintelui, el a lăsat să se înțeleagă faptul că șeful statului a fost cel care a pus presiune pe el să plece.

Într-o postare ironică pe Facebook, Vasile Dîncu a denunțat imediat o „montură” împotriva sa. „Am crezut că s-a depăîşit momentul şi s-au adus explicaţii la acea declaraţie. Este posibil orice în politică (n.red. posibilitatea ca PSD să cedeze ministerul celor de la PNL)”, a declarat Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

Citeste si:
Fostul ministru al Apărării, Mircea Dușa, s-a stins din viață
Fostul ministru al Apărării,...

Ce urmează?

Cei de la PSD ar urma să meargă la negocieri în cadrul coaliției de guvernare astfel încât cei de la PNL să facă o propunere la Ministerul Apărării, nu cei din PSD. Aceasta ar fi varianta pe care cei din PSD o susțin acum, în condițiile în care în 6 luni se va întâmpla acea rocadă în ceea ce privește funcția de premier.

Dacă este vorba despre variante din partea PSD pentru funcția de ministru al Apărării, acestea există, numai că nu au fost discutate în ședință pentru că primul pas reprezintă o negociere în cadrul coaliției. În cazul în care aceste tratative vor eșua, PSD ar dori ca Mihai Tudose să preia ministerul Apărării. Fie el, fie Angel Tîlvar, senator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Octombrie 2022 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.