Corpul de control va identifica adevăratele cauze care au dus la blocarea conturilor companiei Blue Air, a declarat, vineri, premierul Nicolae Ciucă. Oficialul a menționat că va continua controlul așa încât să poată fi identificate toate cauzele care au provocat această situaţie.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații despre situația Blue Air

Întrebat dacă există suspiciunea că aceste conturi ale Blue Air să fi fost blocate fără drept legal, premierul a spus: „Există astfel de suspiciuni, motiv pentru care Corpul de control va identifica care au fost adevăratele cauze".

„Aşa cum am spus şi exact cum am menţionat încă de la început, pe de o parte ne asigurăm că cetăţenii trebuie să beneficieze de sprijinul statului atunci când se găsesc în faţa unor astfel de situaţii, iar pe de altă parte, cei care au greşit trebuie să plătească pentru că ceea ce au făcut", a adăugat premierul.

Surse guvernamentale, citat de Agerpres, au transmis că la Ministerul Mediului a fost trimis corpul de control al premierului pentru a verifica modul în care Administrația Fondului pentru Mediu a blocat conturile de concordat la Blue Air.

Retail jobs

Conform sursei menționate, Agenția Fondului pentru Mediu nu ar fi trebuit să blocheze aceste conturi, iar ministrul Mediului a explicat că hotărârea a fost luată de un funcționar.

„Ministrul nu a ştiut de această decizie a AFM de blocare a conturilor. Cei de la AFM trimiseseră de mai multe ori somaţie de plată, dar de la Blue Air nu au răspuns şi aşa au considerat ei de cuviinţă", au arătat sursele citate.

Context

Compania aeriană Blue Air a anunțat, în data de 6 septembrie, că suspendă până pe 12 septembrie toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, din cauza popririi tuturor conturilor grupului de către Ministerul Mediului, care pune compania în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Citeste si:
Premierul Nicolae Ciucă a cerut sprijin Coreei de Sud pentru...
Premierul Nicolae Ciucă a...

Chiar dacă Administrația Fondului pentru Mediu a informat o zi mai târziu, pe 7 septembrie, că a decis suspendarea popririi asupra disponibilităților bănești ale Blue Air și stabilirea unui grafic pe 12 luni pentru achitarea creanței, operatorul aerian a anunțat mai târziu că va relua zborurile tocmai din 10 octombrie. Compania a precizat că nu dispunea de fondurile necesare plății combustibilului și celorlalte cheltuieli operaționale necesare pentru zborurile planificate începând din 12 septembrie.

De asemenea, Blue Air a anunțat pasagerii care aveau zborurile programate până în data de 10 octombrie 2022 să nu se mai prezinte la aeroporturile de plecare pentru că aceste zboruri nu pot fi operate.

În acest caz, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 5 milioane de lei din fondul de rezervă aflat la dispoziția statului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor în vederea aducerii românilor blocați pe aeroporturi din străinătate ca urmare a anulării zborurilor de către compania Blue Air.

Citeste si:
Nicolae Ciucă: „Susținem creșterea salariului minim și a pensiei”
Nicolae Ciucă: „Susținem...

Call centerul Ministerului Afacerilor Externe, misiunile diplomative și oficiile consulare ale României au primit până pe 8 septembrie 2.663 de solicitări de ajutor din partea românilor afectați de situația creată de Blue Air.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.