Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a depus, miercuri, un proiect de lege privind interzicerea utilizării insectelor în producţia de hrană pentru populaţia umană. Proiectul transmis Biroului permanent al Senatului îi are ca iniţiatori pe deputaţii George Simion, Lilian Scripnic şi Sorin Muncaciu şi pe senatorul Claudiu Târziu.

AUR a depus în Parlament un proiect de lege privind interzicerea consumului de insecte

„În condiţiile în care omenirea este supusă unei manipulări oribile, zeloase şi din ce în ce mai agresive, pentru a normaliza utilizarea în alimentaţia umană a insectelor şi larvelor, considerăm absolut necesară şi de extremă urgenţă reglementarea interzicerii consumului insectelor şi viermilor, atât ca alimente de sine stătătoare, cât şi ca ingrediente.

Prin această propunere legislativă, susţinem interzicerea producerii, importului, publicităţii şi comercializării acestora, respectiv interzicerea alocării de fonduri pentru a cerceta introducerea gândacilor în alimentaţia umană", a precizat un comunicat de presă al AUR.

Greierele de casă, aliment în UE. Este a treia insectă aprobată pentru consum de către Comisie

Comisia Europeană a autorizat recent includerea greierului de casă (Ancheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană (UE). Greierele de casă este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în Uniunea Europeană după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

Greierele de casă a primit autorizație spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră. Această autorizaţie a Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea.

Citeste si:
Efectele economice ale războiului din Israel. Violențele vor...
Efectele economice ale...

Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice. În ultimii ani, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare și sănătoase, cu un conținut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale.

Mai mult, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din lume. Totodată, în contextul strategiei „De la fermă la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.

De ce sunt autorizate insectele ca produse alimentare?

În urma unei autorizări recente, viermii de făină sunt considerați „alimente noi” - această denumire se referă la orice aliment care nu a fost consumat pe scară largă de către cetățenii UE înainte de 15 mai 1997, când a intrat în vigoare primul regulament privind alimentele noi.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

În urma unei evaluări științifice riguroase realizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), statele membre i-au dat Comisiei undă verde pentru a-i permite unui operator din sectorul alimentar care a solicitat această autorizație să introducă produsul pe piața UE.

Mai târziu, Comisia a adoptat actul legislativ la 1 iunie 2021. Desigur, este la latitudinea consumatorilor să decidă dacă doresc să mănânce insecte sau nu, dar consumul de insecte nu este nimic nou, deoarece acestea fac deja parte din alimentație în multe părți ale lumii, conform ec.europa.eu.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Septembrie 2022 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.