Locuințe sociale pentru victimele violenței domestice, anunță un proiect de lege
Acum, după apelul la 112, agresorul poate fi forțat de polițiști să părăsească domiciliul, chiar dacă acesta îi aparține. Măsura este, însă, temporară, iar victimele ajung, într-un final, să fie și ele nevoie să plece din casă.
„Dacă în acea casă stau mai multe familii, cum se întâmplă, pe generaţii, este familia lui şi nu o vor în acea casă atunci se poate apela la un centru pentru persoanele victime violenţei în familie sau centrele maternale. Aici este o problemă pentru că nu sunt suficiente adăposturi”, a declarat Simona Vioculescu de la asociația Necuvinte, pentru Antena 1.
Noua lege le va permite victimelor să se mute în locuințe de necesitate ori în cele sociale, care aparțin de primării. În ceea ce privește locuințelor sociale, se plătește o chirie mai mică decât prețul pieței, subvenționată de stat.
„Este nevoie de sprijin ca să facă tranziţia spre o viaţă independentă care nu mai depinde de veniturile agresorului sau nu mai depinde de proprietatea acestuia”, a mărturisit Oana Țoiu, membră a Camerei Deputaților din Parlamentul României și inițiator al proiectului de lege.
Totuși, situația este delicată, căci locuințele sunt puține, iar cele mai multe sunt deja ocupate. Peste 240 de locuințe sociale noi ar trebui să fie gata în sectorul 6 până la finalul anului în curs. În schimb, cei de la primărie spun că, imediat cum vor fi finalizate, acestea vor fi deja ocupate și alte câteva zeci de persoane vor rămâne în continuare fără un acoperiș deasupra capului.
„În cazul în care mâine noi am deschide acest obiectiv de investiţii, din cei 288 de deponenţi, 242 ar primi locuinţe”, a explicat viceprimarul sectorului 6.
Citeste si:Românii protestează la ușa lui Nicușor Dan. Aceștia cer locuințe...
![]()
„Autorităţile locale trebuie, în urma legii, să îşi actualizeze propriile regulamente. E nevoie şi de mărirea spaţiului locativ”, a completat Oana Țoiu, inițiator.
Cât despre locuinețele de necesitate, în București, neoficial, ar exista aproximativ 200, prea puține pentru numărul mare de victime. În restul țării, însă, sunt apartamente care nu sunt folosite integral pe toată durata anului.
- Proiectul de lege a fost adoptat și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Despre autor:

Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Review E-Mobility Urban Cargo: dubița electrică de oraș cât un Smart Forfour
Sursa: green.start-up.ro
-
Startup Elites 2023: workshop-uri pentru participanți partea a IV-a
Sursa: start-up.ro
-
Un nou magazin Zara Home a fost inaugurat în București
Sursa: retail.ro
-
Rugăciune
Sursa: garbo.ro
-
9 din 10 angajatori au în plan recrutări până la finalul anului
Sursa: futurebanking.ro
-
Cu ce putere magică ai fost înzestrată?
Sursa: kudika.ro
-
Sondaj eJobs România: 9 din 10 angajatori au în plan să recruteze până la...
Sursa: wall-street.ro