Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se prevede ca victimele violenţei domestice să poată primi locuinţe de la stat în calitate de ajutor și protecție.

Locuințe pentru victimele violenței domestice

În urma ultimelor decizii, Legea locuinţei nr.114/1996 este modificată și completată de acest proiect de lege.

În urma schimbărilor adoptate, autorităţile administraţiei publice locale vor putea repartiza locuinţele sociale pe baza criteriilor stabilite în fiecare an de acestea pentru victimele violenţei domestice. Persoanele care au avut de suferit în urma violenței domestice vor putea primi locuinţe sociale numai până la data finalizării partajului prin una din modalităţile prevăzute de lege.

Victimele violenţei domestice vor putea fi cazate gratuit în locuinţele sociale disponibile în limita locurilor disponibile oferite de autorităţile administraţiei publice locale. În cazul în care autoritățile nu deţin locuri de cazare disponibile, victimele vor fi repartizate în locuinţele protejate sau altele asemenea, potrivit proiectului de lege.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor care este for decizional.

Firea, despre protecția victimelor violenței domestice din România

Gabriela Firea, ministru al Familiei, a declarat că în România este nevoie de protecţie pentru toţi cei aflaţi în situaţii de violenţă în familie.

„România are nevoie, şi cât mai urgent, de toate instrumentele pentru a ocroti mamele şi copiii, pe toţi cei aflaţi în astfel de situaţii disperate. Statul trebuie să intervină, să acţioneze, nu mai este nici un moment de pierdut.”, a declarat Firea.

În 2020, poliţia a înregistrat peste 26.000 cazuri de loviri şi alte violenţe în familie, iar 72 de femei au fost omorâte.

Aplicația împotriva violenței domestice

”Help Family” este noua aplicație care luptă împotriva violenței domestice, și nu doar. O simplă scuturare a telefonului declanșează „alarma”, care presupune o notificare celor dragi pentru a-i înștiința că ești în pericol.

Citeste si:
Proiect de lege: Locuințe sociale pentru victimele violenței...
Proiect de lege: Locuințe...

Aplicația poate fi descărcată din Google Play, App Store, App Gallery. O simplă scuturare de trei sau mai multe ori a telefonului activează o cerere de ajutor.

Aplicația Help Family poate fi de mare ajutor și persoanelor cu dizabilități, pentru a cere ajutor sau pentru ca apropiații să le poată verifica locația în caz de orice.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Iunie 2022 - 06 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.