Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse a publicat recent un proiect de ordonanță de urgență privind aprobarea programelor guvernamentale „StudentInvest” și „FamilyStart”, precum și modificarea și completarea unor acte normative, prin care să sprijine cea mai importantă categorie de salarați: tinerii. Aceștia ar putea fi scutiți de la plata impozitului pe salariu timp de doi ani. 

Facilități fiscale pentru tineri. Această categorie de angajați ar putea fi scutită de plata impozitului pe salariu timp de doi ani

Proiectul legislativ prevede, printre altele, ca tinerii care vor accesa programul de creditare pus la dispoziție prin „StudentInvest” și care se angajează în termen de 4 luni de la data promovării examenului de licență, se vor bucura de scutirea de la plata impozitului pe venit pe o perioadă de maximum doi ani, începând cu data angajării. Cei deja angajați beneficiază de scutirea plății impozitului pe salariu din prima lună după promovarea examenului de licență.

Programul cu caracter educațional are ca obiect facilitarea accesului la finanțe pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 ani împliniți și 31 de ani neîmpliniți care sunt cuprinși în sistemul de învățământ superior autorizat de către Ministerul Educației. Acesta pune accentul pe creșterea accesului la programele de învățământ superior, pe diminuarea abandonului universitar, cât și a șomajului în rândul tinerilor absolvenți, se arată în expunerea de motive.

Pentru tinerii care se angajează în termen de patru luni de la terminarea studiilor de licență, angajatorul depune lunar la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) documentația necesară în vederea scutirii de la plata impozitului pe salariu, în limita a maximum 500 de lei pe lună, pentru o perioadă de doi ani, de la data angajării.

În ce constă ajutorul pentru tineri?

Ajutorul oferit tinerilor constă în garantarea unui credit în valoare de maximum 50.000 de lei, în proporție de 80%, de către stat, prin Fondul Român de Contragarantare, 4 exceptând dobânzile, comisioanele şi spezele bancare, precum şi în suportarea dobânzilor şi a cheltuielilor adiacente creditului; dobânda aferentă programului este indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) trimestrial plus o marjă de 5,5%; comisionul de analiză al băncii este de 0,2% la acordare; comisionul de gestiune a garanției este de 0,4% anual; plafonul de garantare pentru anul 2022 este de 250 de milioane de lei.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...


  • De menționat este că pentru ca acest proiect de ordonanță de urgență să se aplice trebuie adoptat de Guvern, apoi publicat în Monitorul Oficial.

Un astfel de proiect a mai fost depus la Senat, în anul 2019. A fost propunerea lui Lodovic Orban, care a venit la scurt timp după ce acesta a declarat că nu i se pare drept ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. IT-istii castiga cel mai bine in Romania. A fost o perioada in care sa stimulezi, ca oamenii sa se duca spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, va spun sincer. De ce?

Pai un angajat dintr-o forja sau un sofer de TIR care muncesc in conditii extrem de grele trebuie sa plateasca impozit pe venit si altul care incaseaza venituri semnificative si altul care incaseaza venituri dintr-o munca mai mult intelectuala, mentala fara discutie, de ce sa nu plateasca impozit? Neutralitatea fiscala e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Ludovic Orban.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Mai 2022 - 09 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.