Ministerul Educației se pregătește pentru deschiderea anului universitar 2022 - 2023. După pandemia de COVID-19, care a mutat cursurile în mediul virtual, facultățile ar putea continua să predea în sistem hibrid. O altă schimbare în ceea ce-i privește pe studenți se referă la creșterea duratelor programelor de licență de la trei la patru ani, în cazul anumitor universități din România. 

Ministerul Educației, despre admiterea la facultate 2022

Din toamnă, facultățile pot preda online, dar numai după ce se vor elabora standardele necesare, a anunțat Ministerul Educației. E o măsură cerută de studenți, care s-au obișnuit astfel din pandemie. Până acum, legea definea spațiul universitar prin prezența simultană a studenților și cadrelor didactice în aceeași sală. Acum, schimbarea e de paradigmă, astfel încât, în funcție de domeniu, instituțiile de învățământ superior să poată preda atât la facultate, cât și online.

O altă modificare privește creșterea duratei studiilor de licență de la trei la patru ani pentru învățământul de Arte. Conform declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, trecerea la un număr mai mare de ani a fost luată tot la cererea mediului universitar. Schimbarea îi vizează inslusiv pe studenții la Teatru și Cinematografie.

Plângere penală împotriva ministrului Educației

După doi ani în care au făcut facultate aproape integral online, vestea revenirii la cursurile față în față nu i-a bucurat pe toți studenții. La Iași, Liga Studenților a făcut plângere penală la Direcție Națională Anticorupție (DNA) împotriva ministrului Educației,pentru că a cerut prea brusc revenirea la normalitate, spun studenții.

Printre pricipalele probleme pe care le menţionează studenţii sunt tocmai faptul că cei mai mulţi s-au angajat în ultimii doi ani dat fiind faptul că făceau facultatea online şi acum ar fi nevoiţi cu toţii să îşi dea demisa pentru a putea reveni la facultate în varianta faţă în faţă, aşa cum s-a solicitate.

De asemenea, ei au vorbit și despre problemele cu locurile de cazare. Cele mai multe dintre cămine nu funcţionează la capacitate maximă, iar tinerii spun că ar trebui să îşi găsească în timp record un loc în care să se cazeze, fie că vorbim despre un apartament închiriat sau o gazdă.

Citeste si:
Admitere la facultate 2022. Universitatea de Medicină și Farmacie...
Admitere la facultate 2022....

OFICIAL Hotărârea cu cifra de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial

Hotărârea cu cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat, anul școlar/universitar 2022-2023, a fost publicată în Monitorul Oficial, pe 13 mai. La clasa a IX-a sunt alocate 130.600 de locuri (învățământ cu frecvență zi), se arată în document.

Aprobarea târzie a Hotărârii de Guvern care stabilește cifra de școlarizare pentru anul 2022-2023 a fost motivul pentru care broșurile pentru admiterea la liceu în 2022 nu au fost publicate la data prevăzută în calendar, potrivit unor surse din Ministerul Educației citate de edupedu.ro. Broșurile de admitere la liceu 2022-2023 ar fi trebuit să fie postate pe site-urile inspectoratelor școlare în data de 9 mai, potrivit calendarului oficial.

Citeste si:
60 de universități își vor prezenta oferta educațională online la RIUF
60 de universități își vor...


  • 11.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență seral și frecvență redusă;

  • 2.000 de locuri pentru cei care vor să devină cadre didactice, la nivel de licență, pentru anul universitar 2022-2023;

  • în învățământul gimnazial avem 813.000 de locuri în total;

  • în învățământul liceal, clasa a IX-a, avem 130.600 de locuri, aceste locuri sunt pentru învățământ de zi, la care se adaugă 11.000 de locuri pentru învățământ seral și cu frecvență redusă, clasa a IX-a;

  • 16.000 de locuri alocate pentru clasa a XI-a, învățământul seral și cu frecvență redusă;

  • în învățământul postliceal, inclusiv învățământul terțiar non-universitar, un număr de 28.000 de locuri;

  • 60.000 de locuri finanțate în învățământul profesional, pentru anul I;

  • 30.000 de locuri pentru învățământul primar și gimnazial, inclusiv învățământul din penitenciare, pentru a doua șansă;

  • 63.729 de locuri la licență, la nivel universitar;

  • 62.000 de locuri pentru învățământul superior civil;

  • 1.729 de locuri pentru învățământul superior militar;

  • la nivel de master avem 36.642 de locuri;

  • 36.000 la învățământ civil;

  • 642 de locuri la învățământul superior militar;

  • la nivel de doctorat avem 3.220 de locuri finanțate;

  • pentru rezidențiat sunt 5.000 de locuri finanțate.

Citeste si:
CNA a prelungit pentru nouă ani licenţa audiovizuală a postului...
CNA a prelungit pentru nouă...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.