Există câteva extrase din rechizitoriul procurorilor DNA trimis la instanță care arată implicarea lui Ion Rădoi în organizarea grevei ilegale de la Metrorox din martie 2021. Ce măsuri de precauție și-a luat „baronul de la metrou” pentru a nu-i fi descoperită implicarea în protest și cum încercau apropiații și membrii sindicatului să scape de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, și directorul companiei, Ștefan Paraschi? „Cât costă niște racheţi d-ăia? Punem preț pe 2 capete, Drulă și directorul.”

Noi detalii despre greva ilegală de la Metrorex. Apropiați și membri ai sindicatului au pus preț pe capetele lui Drulă și Paraschi

Conform procurorilor, „folosindu-se de influența și autoritatea sa de lider de sindicat, Rădoi Ion a inițiat și organizat declanșarea protestului ilegal de la metrou, în sensul că acesta a stabilit liniile directive pentru oprirea activității, lăsând sarcini de coordonare celorlalte persoane cu linie de conducere pe linie sindicală, martori în cauză, Popescu Iulian, lider tineret, Herda Florin, Dan Vasile, Ene Marian („Lile”) și care, potrivit indicațiilor lui Rădoi Ion, puteau aduna oameni de pe linilie de serviciu unde lucrau.

Pentru a nu fi descoperită implicarea lui în inițierea, pregătirea și organizarea protestului ilegal de întrerupere a activității, Rădoi Ion și-a luat măsuri pentru a nu fi asociat cu pregătirea și organizarea acțiunii de înterupere ilegală a circulației trenurilor:


  • a susținut că a intrat în concediu de odihnă, Biroul executiv al USLM luând la cunoștință că Rădoi Ion este în concediu de odihnă începând cu 22.03.2021, fără a fi precizată perioada exactă, până când ar fi fost în concediu de odihnă; înscrisul prin care Biroul Executiv ia la cunoștință de concediul președintelui USLM a fost descoperit cu ocazia percheziției informatice a mijlocului de stocare a datelor informatice ”USB90” ridicat de la USLM, având data ultimei modificări 23.03.2021;

  • a dat dispoziție ca ceilalți lideri de sindicat de la USLM, printre care martorul Artimon Marian, să nu fie prezenți la sediul USLM în data de 24 și 25 martie 2021, pentru a nu crea suspiciuni privind implicarea sindicatului în organizarea protestului;

  • a dat dispoziție să nu se comunice mesaje de grevă, pentru a nu fi descoperiți, mobilizarea urmând a se face de „liderii” din linia a 2 a si a 3 de sindicat, martorii Popescu Iulian, Dan Vasile, Herda Florin, Ene Marian, care aveau în subordine oameni pe linia de muncă; de altfel, în mesajele de mobilizare transmise pe whatsapp aceștia au comunicat codat folosind cuvinte „la cafea”, „la mutat dulapuri”, pentru a se aduna în subteran la sediul sindicatului.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Implicarea oamenilor lui Rădoi

Autoritățile au descoperit și implicarea oamenilor lui Ion Rădoi care au plecat inclusiv la punerea „unui preț pe capetele” ministrului Cătălin Drulă și a directorului Metrorex, Ștefan Paraschi.

„În cadrul acestui grup au fost vehiculate mai multe idei pentru a pune capăt nemulțumirilor:

-o idee vehiculată de Cozonac Cristian fiind de ”a pune preț pe capetele lui Drulă și Paraschiv, prin angarea unor racheți ucrainieni, ”ceva de calitate”, care să fie plătiți în urma donațiilor celor 5000 angajați -fiecare câte 1000 lei”, urmând a fi strânsă suma de 1 milion euro”: ”hai pe ei”...”cât dreaq costă niște racheti d-aia ucraineni?” ...”hai naiba să punem preț pe capetele lor”...”5000 de angajați dacă donează fiecare 1000 lei...facem vreun milion de euro. Și luăm ceva de calitate”...”punem preț pe 2 capete...drulă și directorul... si-ai să vezi cum ne lasă lumea în pace”...”păi altfel nu se mai poate.ajungem la disperare.”...”da-i în morții lor...”

Citeste si:
Accident feroviar în Gara Galați. O persoană a decedat. Cauza...
Accident feroviar în Gara...

-altă idee vehiculată de un angajat Metrorex (NicuMTX) era acea a ”opririi din circulație a ”trenurilor de către mecanicii de tren, ca semn de protest pentru că li se taie salariile, a unei greve spontane pentru a nu fi acuzat sindicatul, mecanicii neputând fi dați afară ca urmare a protestului deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc, iar pentru a-i mobiliza, urmând să fie dată în presă și înregistrarea discuției directorului Paraschiv cu Rădoi Ion din 18 martie 2021: ”cum ar fi ca în semn de protest mecanicii refuză să mai iasă cu trenurile în circulație pentru că au fost amenințați că li se taie din salariu.”...La o grevă spontană nu poate fi acuzat sindicatul...mecanicii nu pot fi dați afară deoarce nu ai pe cine să angajezi în loc...”așa o (...cuvânt obscen...) și Drulă cu amenințările.”...”Avem și înregistrarea care poate să apară în presă.”, se arată în rechizitoriu.

Citeste si:
Sorin Grindeanu: „Se reia proiectarea Autostrăzii Brașov-Bacău”
Sorin Grindeanu: „Se reia...

Ion Rădoi, presiuni la PNL pentru Oprirea lui Cătălin Drulă

Ion Rădoi i-a cerut lui Ludovic Orban, atunci președinte al Partidului Național Liberal (PNL) și unul dintre liderii coaliției de guvernare, să-l oprească pe ministrul Transporturilor din acțiunea de demolare a spațiilor comerciale de la metrou, se arată în rechizitoriul DNA. Deși între cei doi a existat o discuție amicală, Orban nu a intervenit.


  • LUDOVIC ORBAN: El Maximo!

  • RĂDOI ION: Ei, o juma' de Maximo, față de Marele Președinte la pătrat!

  • LUDOVIC ORBAN: Ce faci?

  • RĂDOI ION: Ce să fac? Iată că...hm, cu ale mele, cum se văd așa, de la distanță. Și mai mă uit și la ale tale, că pentru mine LUDOVIC ORBAN va rămâne prieten toată viața!

  • LUDOVIC ORBAN: Păi, normal!

  • RĂDOI ION: Și...cred,cred că trebuie să dăm puțin ochi-n ochi... că nu, mai...nu știu, să mai contăm puțin, că nu-mi place ce vor oamenii ăștia.

  • LUDOVIC ORBAN: Îhî.

  • RĂDOI ION: Și care m-am întâlnit cu el la ușă când Președintele la pătrat a împlinit 58 de ani, eu eram...A venit, m-a bătut pe umăr la ușă acolo, că eu eram în hol.

  • LUDOVIC ORBAN: Da...?

  • RĂDOI ION: Că acolo o...așa, o nuanță, o atenție am trimis-o la partid, că puteam așa...

  • LUDOVIC ORBAN: Mersi!...[neinteligibil]...

  • RĂDOI ION: Ei...în fine! Nu-i nicio problemă! Nicio problemă!

  • LUDOVIC ORBAN: Îhî! Nu fi supărat!

  • RĂDOI ION: Și...

  • LUDOVIC ORBAN:...[neinteligibil]...

  • RĂDOI ION:...că vrea el o întâlnire tete-a-tete. Zic:”Acum, după atâta vreme vrei tete-a-tete?! ”, zic: ”Hm...după ce spune președintele!”

  • LUDOVIC ORBAN: Îhî.

  • RĂDOI ION: Și așa s-a încheiat. Și acum, chiar dacă vorbim la telefon, dar trebuia să transmit mesajul ăsta. Și îl întreb pe președinte la pătrat când...când ne putem întâlni?

  • LUDOVIC ORBAN: Săptămâna viitoare, marți sau miercuri...[neinteligibil]…

  • RĂDOI ION: Pentru câteva, pentru câteva minute, nu trebuie...Că nu ne trebuie…

  • LUDOVIC ORBAN: Da, mă, săptămâna viitoare, marți sau miercuri!

  • RĂDOI ION: Bun! Hai!

  • LUDOVIC ORBAN: Îhî. Dă-mi un semnal dimineață...

  • RĂDOI ION: Să fie când, în jur de prânz, așa? Da? De dimineață?

  • LUDOVIC ORBAN: Da, dimineață dă-mi! Eu sunt, de la 08:00 plec de-acasă.

  • RĂDOI ION: Am înțeles.

  • LUDOVIC ORBAN: Dă-mi un telefon când sunt în mașină și stabilim, da?

  • RĂDOI ION :Am înțeles, Presidente! Așa rămâne!

  • LUDOVIC ORBAN: Te îmbrățișez, CORNEL!

  • RĂDOI ION: Toate cele bune, o seară bună! Numai bine!

  • LUDOVIC ORBAN: Toate bune! Pa! Pa!

Citeste si:
Se anunță schimbări majore la Metrorex. Ce spune ministrul...
Se anunță schimbări majore la...

Ion Rădoi a trimis și un om de încredere la o întâlnire cu deputata Violeta Alexandru, la acea vreme lider al PNL București.

„Scopul unei asemenea întâlniri, urmărit de Rădoi Ion și Minea Elena Claudia, fiind acela de a interveni prin șefa P.N.L. București Violeta Alexandru, ca Ludovic Orban să-l oprească pe ministrul Drulă Cătălin din demersurile privind desființarea spațiilor comerciale de la Metrou”, arată procurorii DNA.

Până la urmă, nici Orban, nici Alexandru „nu au intervenit la Cătălin Drulă pentru a-i cere stoparea acțiunilor de desființatre a spațiilor comerciale de la metrou”. Acest fapt a fost confirmat chiar de Cătălin Drulă, admit procurorii.

Greva de la metrou care a paralizat Bucureștiul și acuzațiile aduse lui Rădoi

În data de 26 martie 2021, după ce fostul ministru Drulă a denunțat contractele Metrorex cu sindicatul de la metrou care avea spațiile comerciale din stații și a demarat campania de demolare a chioșcurilor, sindicatul USLM guvernat de Ion Rădoi a generat un protest ilegal care a paralizat timp de o zi Bucureștiul.

Metrorex cuantifica atunci pierderile din acea zi la aproximativ 2,8 milioane de lei. În iulie 2021, Ion Rădoi a fost săltat de DNA și plasat sub control judiciar. În aprilie 2022, Ion Rădoi a fost trimis în judecată de DNA. Procurorii au acuzat că firma sindicatului condus de el ar fi încasat ilegal mai bine de 10 milioane de lei pentru spațiile de la metrou.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Mai 2022 - 11 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.