Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, a fost condamnat definitiv la 10 ani și opt luni de închisoare cu executare pentru corupție de către Curtea de Apel București. El era acuzat de trei infracțiuni: luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Obiectul flagrantului din 2015 a fost suma de 25.000 de euro, primită din partea unui fost director de la Administrația Cimitirelor. Pe lângă acești bani, la perchezițiile desfășurate atunci la locuința sa, au mai fost găsite sume de bani pe care fostul edil nu le-a putut justifica în fața anchetatorilor. Condamnarea este dublă față de cea primită de acesta în anul 2019. Decizia este definitivă.

Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare cu executare

UPDATE 15:20 Sorin Oprescu, condamnat vineri la 10 ani și 8 luni de închisoare, a plecat din România în data de 25 aprilie, prin Vama Giurgiu, spre Bulgaria, au declarat surse judiciare pentru G4Media. El a putut părăsi țara pentru că nu avea impusă nicio restricție de circulație în străinătate. Poliția începe procedurile pentru a fi dat în urmărire generală.

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani şi opt luni de închisoare. În primă instanţă, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti îl condamnaseră la 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Judecătorii au contopit pedepsele date pentru fiecare cap de acuzare.

„Aplică pedeapsa închisorii cea mai grea, și anume pedeapsa de 6 ani şi 6 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 4 ani și 2 luni închisoare, urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 10 ani și 8 luni închisoare”, se arată în minuta instanței.

Este vorba despre dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

În data de 13 mai 2019, Sorin Oprescu a fost condamnat de Tribunalul București la 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Hotărârea a fost atacată de fostul oficial. El a cerut să fie achitat de instanță, cât și de procurorii DNA, care au cerut o pedeapsă mai mare.

Citeste si:
Sorin Oprescu nu va fi extrădat din Grecia. Fostul primar va rămâne...
Sorin Oprescu nu va fi...

Conform DNA, în intervalul 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înfiinţat în administraţia locală din Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.


  • Sorin Oprescu a condus Primăria Municipiului București din anul 2008 până în 2015, când a fost arestat preventiv.

Ce bunuri i se confiscă fostului primar al Capitalei

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Sorin Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro. Mai mult, magistrații au decis confiscarea extinsă a imobilului localizat în municipiul București, strada Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu prin intermediul iubitei sale, Adriana-Elena Nica.

Citeste si:
Polițistul care l-a ucis pe George Floyd a fost condamnat la 21 de...
Polițistul care l-a ucis pe...

De asemenea, a fost menținut sechestrul asigurator asupra imobilului situat pe strada Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafață de 526 mp și teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Alte pedepse în acest dosar


  1. Bogdan Popa, fost director al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti şi ulterior al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane - 11 ani și 6 luni închisoare. În prima instanță, acesta a primit 13 ani şi 4 luni de închisoare

  2. Cristian Stanca, fostul şofer al lui Oprescu, a fost condamant la 7 ani și 2 luni de închisoare. În prima instanță primise 7 ani şi 8 luni.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Mai 2022 - 03 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.