Președintele Senatului, Florin Cîțu, a declarat vineri, la Senat, că va participa la congresul Partidului Național Liberal (PNL) de duminică și că va vota moțiunea cu care candidează premierul Nicolae Ciucă. Oficialul a subliniat că toți participanții la eveniment trebuie să o aprobe, altminteri liberalii rămân fără președinte, fiind singura candidatură.

PNL își alege duminică noul președinte; Nicolae Ciucă e singurul candidat. Florin Cîțu: „Trebuie să votăm toți moțiunea”

„Cred că trebuie să participăm toţi. Dacă nu, nu o să fie ales (Nicolae Ciucă - n.r.). Este o singură moţiune şi suntem obligaţi să participăm. Nu avem decât să votăm. Dacă nu votăm, nu avem preşedinte, este o singură moţiune şi trebuie să o votăm toţi. Eu nu vă spun cum voi vota eu, dar vă spun că trebuie să votăm, altfel nu avem ce face”, a declarat Florin Cîțu.

El a adăugat că ar fi fost o oportunitate la acest congres și pentru alți liberali să candideze la funcția de președinte al partidului. A menționat, de asemenea, că nu va candida pentru vreo funcție în conducerea grupului politic, pentru că este deja membru de drept în Biroul Executiv.

„Eu am candidat, am câştigat. Acum, dacă mai voia şi altcineva să candideze, putea să candideze, era o oportunitate. Nu au dorit", a afirmat acesta.

„Sunt membru de drept în BEx al PNL, orice funcţie are un singur vot acolo, pot să îmi exprim opiniile în interior", a susţinut fostul lider al partidului.

Congresul PNL

Congresul extraordinar al PNL se întrunește, duminică, la Palatul Parlamentului, pentru alegerea noului președinte. Premierul Nicolae Ciucă este singurul candidat la această funcție. El și-a depus candidatura miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Cu o zi înainte, marți, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce privește vechimea, așa încât prim-ministrul să poată candida la funcția de președinte.

Citeste si:
Cîțu: „Soluţia pentru inflaţie mică, dobânzi scăzute şi taxe mici...
Cîțu: „Soluţia pentru...

Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcția de președinte dacă are o vechime de cel puțin 5 ani, Ciucă înscriindu-se în partid în octombrie 2020.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (...) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România", a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Moțiunea lui Nicolae Ciucă

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”. În document, oficialul vorbește despre dezvoltarea și modernizarea țării noastre, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetățeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite și meritocrație, guvernarea de mare coaliție, cât și despre dezvoltare prin politicile publice al PNL.

Citeste si:
Ziua Marinei Române, sărbătorită la Constanța. Ce evenimente vor...
Ziua Marinei Române,...

Alte obiective vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiții și liberă inițiativă, consolidarea României europene, susținerea diasporei și eficiența mecanismelor de partid.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului", se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

„Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul - şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională.

Citeste si:
Moțiunea împotriva ministrului Muncii a fost respinsă de Camera...
Moțiunea împotriva...

Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative", se precizează în moţiunea cu care premierul candidează la şefia PNL.

„Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (...) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese.

Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (...) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice", se mai arată în moţiune.

Citeste si:
Președintele Volodimir Zelenski anunță eliberarea a două localități...
Președintele Volodimir...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 8 Aprilie 2022 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.